– Alle nordmenn jeg har møtt på reiser har jeg likt. Så jeg tenkte at det ville være en god idé å dra til et land fullt av dem, sier Joie Botkin.

Da 25-åringen fra Hollywood fikk tilbud om flybilletter til hvor som helst i verden av sjefen sin, valgte hun Norge. Overnattingssteder finner hun på nettstedet couchsurfing.net. Der tilbyr mennesker over hele verden gratis opphold på sofaen sin. For tiden holder hun til i et studentkollektiv i Parkveien.

– Uten denne muligheten ville jeg aldri hatt muligheten til å dra hit. Det hadde blitt altfor dyrt, sier hun.

Nisjeturister

– Feriereiser er på toppen av forbrukspyramiden. Når vi får dårligere råd sparer vi på reisene, sier forskningsleder for reiseliv ved Transportøkonomisk Institutt, Petter Dybedal.

Han tror at nordmenn søker billigere overnatting i nedgangstider. Det gir utslag i blant annet færre hotellbestillinger og flere reiser i eget land, til for eksempel familie og venner.

– De mulighetene som finnes for billig overnatting vil bli benyttet. Sofasurfing retter seg mot en nisje, men det vil ikke overraske meg om slike sider får en oppblomstring under nedgangstidene, sier Dybedal.

Joie Botkin hadde først planlagt å besøke en rekke mindre byer i Norge. Men da hun forsto hvor dyrt det er å bo på hotell la hun reisen til de stedene hvor hun kan overnatte på sofaer.

– Det tar ganske mye tid å legge opp reisen slik, men for meg som har mer tid enn penger er det definitivt verdt det, sier hun.

Jakter på autentisitet

Botkin reiser alene, og synes derfor at sofasurfing er en god måte å møte folk på.

– Vanligvis møter jeg bare andre turister når jeg reiser. Nå blir jeg kjent med mennesker som faktisk er fra de stedene jeg besøker, sier hun.

Dybedal tror at det blir vanligere å søke det autentiske med stedene man besøker.

– Såkalt geoturisme, med stort fokus på lokal kultur og mat blir vanligere. Det er nok fordi bransjen tror at turistene søker noe ekte, og vil vite hvordan stedene de besøker ”egentlig er”.

Ifølge forskningsleder ved Vestlandsforskning, Carlo Aall, treffer slike trender bare små deler av turistmassen.

– Geoturisme og autentisme har vært en snakkis en stund, og sofasurfing kan nok bli trendy innen en gruppe av unge reisende med mye tid. Men når det gjelder de store, grå segmentene av turistmassen reiser de på sydenferier sånn som de alltid har gjort.

Han mener at gjennomsnittsnordmannen ikke legger inn den tiden som er nødvendig for å planlegge en mer ”autentisk” ferie.

– Men det som kan bli interessant å se er hvordan den store gruppen med velstående og friske pensjonister som kommer snart vil reise. De har både tid og penger til de mer autentiske feriene. Hvem vet, kanskje de vil dele en sofa? lurer han.