20-åringen er opprinnelig fra Irak og skal ha kommet til Norge uten familie eller nettverk. Overlatt til seg selv har han havnet på skråplanet. Han ble fredag pågrepet i Markeveien etter en spektakulær jakt i Bergen sentrum. 20-åringen klarte først å rømme fra politiet ved å hoppe fra 3. etasje i P-huset City Park.

I dag ble han fremstilt for varetektsfengsling bak lukkede dører i Bergen tingrett.

Mannen ble varetektsfengslet for fire uker, med brev— og besøksforbud. De to første ukene må han sitte i full isolasjon.

Politiadvokat Britt Meling argumenterte både med fare for bevisforspillelse, gjentakelsesfare og risikoen for at 20-åringen ville unndra seg straffeforfølgelse, da hun begjærte mannen fengslet.

Han er siktet for legemsbeskadigelse med kniv. 20-åringen skal også ha blitt tatt med et større kontantbeløp på seg som politiet mener er stjålet.

Jæren Det er i så fall ikke første gang. De siste årene har den unge mannen, i hvert fall i perioder, hatt vinningskriminalitet som levevei. Tre ganger er han dømt for til dels grove vinningsforbrytelser. Hos Coop Varhaug på Jæren i august 2004 brøt han seg inn og stjal tobakksvarer for 15.000 kroner.

Samtidig herpet han butikken. Det kostet 28.000 kroner å rydde opp. Han endte opp med 36 dagers fengsel. At han tidligere på året hadde fått to bøter for vinningskriminalitet, telte i skjerpende retning.

Florø Fra høsten 2005 opererte han i Sogn og Fjordane. I november det året brøt han seg inn to ganger hos John Olsen Skomagasin i Florø, stjal penger og minst 70 par sko. 20-åringen er dømt til å betale butikken nesten 70.000 kroner i erstatning.

I mai 2006 ble han dømt for en rekke tilfeller av innbrudd i boliger i Florø, samt tyveri av 10.000 kroner fra safen til Solbakken asylmottak. Han fikk en fellesstraff for alle disse forholdene: 100 dager bak murene.

I tillegg til dommene, er mannen bøtelagt minst fire ganger for vinningskriminalitet.

TATT: Her pågripes 20-åringen etter at han prøvde å stikke av fra politiet.
Paul S. Amundsen