— Det er ikke lenger slik at folk kommer til oss fjøsnisser og til dyrene i fjøset. Derfor kommer vi til folket, sier han.

Det er syvende året Åsmund Eide reiser landet rundt. Nytt i år er at han har bygget en rullende stall der han har noen av dyrene når han opptrer på kjøpesentre og andre steder.

Troende gris Den svarte minigrisen Griszly har vært en trofast følgesvenn gjennom alle disse syv årene. Når de opptrer får Griszly en stor rød sløyfe rundt magen.

— Det er en skikkelig heldiggris. Som en av svært få griser tror den på et liv etter jul. Og den har fått rett hvert år.

Høna Molly er også med i stallen. Den har den egenskap av den kan verpe kinderegg med tre julegaver i.

Kaninen Labbetuss er det tredje dyret i stallen. På denne tiden av året tror den at den er en perfekt blanding av sau og reinsdyr.

Hunden Chevaz får ikke plass i stallen, men er likevel alltid med. Den insisterer på å være reinsdyr.

— Dyrene er svært barnekjære. De er vant med at folk kommer og klapper dem, sier Åsmund Eide.

Magnetisk

– Dyrene har en magnetisk tiltrekningskraft på folk. Når jeg reiser land og strand rundt ser jeg igjen og igjen at folk i alle aldre har et behov for å være i kontakt med dyr. Nå er det også statistisk bevist at folk som har dyr lever lenger. Hundeeiere lever i gjennomsnitt fem år lenger enn andre. Forklaringen er såre enkel: Hver dag, syv ganger i uken, året igjennom, uansett vær, må hundeeierne ut på tur for å lufte hunden. Mosjon og frisk luft får de dermed i lange baner, sier Åsmund Eide.

Denne helgen opptrer Åsmund Eide og dyrene hans på Laksevåg senter. I går gjorde han seg klar og hadde en stund dyrene fremme inne på senteret. Det tok ikke mange sekundene før folk strømmet til. Høna Molly sto på kanten av stallen og betrakte folkelivet.

— Hvorfor løper ikke høna bort? Har du bedøvet den? spurte et eldre ektepar.

— Nei, svarte fjøsnissen Eide, Molly er ikke som andre høner.

— Er det din gris? ville en ungdom vite.

— Ja visst, er det min gris, ser du ikke at vi likner? var svaret han fikk.

Jesusbarnet Åsmund Eide forteller at Jesusbarnet ennå ikke har fått plass i stallen hans. Men det skyldes at dyrene ikke er blitt enige om hvem av dem som skal være Jesusbarnet. Grisen Griszly er den som har gått ut med de mest høylytte krav på denne rollen. Men de andre dyrene mener at han heller kan være Herodes.

Ukene før jul er en travel tid for fjøsnissen og dyrene hans. De startet sesongen i Haugesund sist helg. Så er det Laksevåg senter denne helgen og Øyrane Torg i Indre Arna neste helg. Senere blir det tur til Husnes og Bærum.

Åsmund Eide bor nå i Sarpsborg. Det er et godt utgangspunkt for å reise landet rundt slik han gjør. Eide og dyrene hans har vært fullbooket for julesesongen siden i mai. Det har allerede begynt å komme inn bestillinger for julen neste år.

Rune Sævig
Rune Sævig
Rune Sævig