Det var synet som møtte innehaverne av den lille forretningen Reimers og Søns Eftf. på Galleriet grytidlig mandag morgen.

I løpet av natt til mandag har tyvene greide å bryte seg inn i kjøpesenteret Galleriet, og videre inn i det tradisjonsrike tobakksutsalget midt i Bergen sentrum.

Brukte vinkelkutter

Safen har tyvene greid å få hull på ved hjelp av en vinkelkutter eller et liknende redskap. Det luktet fortsatt svidd da BT besøkte butikken i går.

— Vi har hatt et grusomt innbrudd, var den umiddelbare kommentaren innehaver Aslaug Sjaastad ga BT mandag.

I safen i den lille butikken lå deler av lørdagens omsetning fra spill og annet salg. Der ble også mobiltelefonkort og lodd oppbevart. Alt dette har tyvene tatt med seg, i tillegg til sigaretter, dyre sigarer og rulletobakk. Snopet har de latt ligge urørt.

— Vi hadde ganske mange penger i safen etter tippingen lørdag. Akkurat hvor stort beløp som ble tatt ønsker jeg ikke å oppgi, sier Aslaug Sjaastad.

Alarmen gikk

Det Sjaastad nå lurer på er hvordan tyvene har greid å gjennomføre et såpass omfattende innbrudd uten å bli oppdaget.

Ifølge sikkerhetsleder Dagfinn Bergkvist i Galleriet gikk alarmen først klokken ett natt til mandag. Securitas rykket ut, men returnert uten å finne noe. Alarmen gikk på ny klokken 03.08. Securitas rykket igjen ut. Etter fem minutter var de fremme ved Galleriet. De brukte også noe tid på å lete rundt i lokalene, før de til slutt fant stedet der innbruddet hadde foregått. Men da hadde innbruddstyvene forsvunnet som dugg for solen.

— Jeg tenker jo på at innbruddet kan ha skjedd allerede klokken ett, men har ingen beviser for det. Vi må snakke mer med Securitas først, sier Dagfinn Bergkvist.

Profesjonelt utført

Han sier at tyvene ser ut til å ha visst nøyaktig hva de skulle gjøre.

De har kuttet strømledningen utenfor Galleriet. Dette gjorde at lokalene innenfor ble mørke. De har også snudd et overvåkingskamera for å unngå å bli filmet. Inne i butikken har de fjernet en røykvarsler. Dette har de sannsynligvis gjort for ikke å bli oppdaget mens de åpnet safen med vinkelkutter. De er kommet seg inn i kjøpesenteret ved å kutte en sikkerhetslås til gitteret som er satt opp foran døren i Olav Kyrres gate. Deretter har de brutt opp to dører, først inn til selve Galleriet, så inn til Reimers. Den siste døren har de åpnet med kubein, eller et liknende verktøy.

Reimers har eksistert i Bergen helt siden 1847. Politiet hadde mandag ettermiddag ikke pågrepet noen i saken.

LUKKET IKKE BUTIKKEN: - Vi har hatt et grusomt innbrudd, var det første Aslaug Sjaastad sa da BT snakket med henne mandag. Ikke alle kundene fikk det de skulle ha etter innbruddet, men innehaveren av Reimers i Galleriet hadde klart å skaffe til veie litt nødtobakk.
Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen