– Jeg vil åpne barns øyne for regnets fantastiske verden, sier forfatter Dagny Holm. Hun synes det er utrolig smart funnet på at livsviktige vanndråper spres ved hjelp av skyer over hele kloden. Genial gjenbruk av de edle dråpene er det også.

Nedbørsrekordene

Det er Mangschou Forlag som i går utgav «Regnværsboka». Selvsagt er det bare rett og rimelig at et forlag fra Bergen satser på en slik bok. Dette er en bok for barn full av forslag til eksperimenter og med en rekke artige historier om regn. Boken er illustrert med morsomme tegninger av Annlaug Auestad.

Vi tar nedbørsrekordene først: I 1860 kom det i løpet av ett år 26.461 millimeter nedbør i Meghalaya i India. Rekorden i Norge er satt i Brekke i Sogn i 1990. Da dryppet det 5596 millimeter ned over bygdefolket. Året før kom det forresten 1190 millimeter på bare en måned i Grøndalen i samme fylke.

– Vi satser på fagbøker for barn og synes det er naturlig at en bok om regn utgis i Bergen, sier redaktør Ragnfrid Trohaug i Mangschou Forlag. Ikke minst er hun glad for at boken i så stor grad inspirerer til å eksperimentere med vann.

Stoppe regnet

Fester du en liten såpebit bak på en liten båt laget av papp, begynner båten å gå av seg selv når du plasserer den i en vannbalje. Eksperimentet ble vist på Vitensenteret i Bergen i går. Barna gjorde store øyne og gikk hjem for å prøve det selv.

– Jeg synes det var kjempespennende å se på eksperimentet, sier Jannicke Husa fra Landro skole i Fjell kommune. Alle medelevene hennes i klasse 4A og 4B samlet seg rundt eksperimentene og moret seg over det de så.

Et annet tricks: Vil du få en nål til å flyte, kan du legge den over tennene på en gaffel. Senker du gaffelen forsiktig ned, kan du få nålen til å holde seg flytende.

– Helt siden jeg var barn, har jeg undret meg over at det ikke finnes en knapp å trykke på, så vi kan stoppe regnet, sier Dagny Holm. Hun har tidligere gitt ut 16 fagbøker for barn og er en av landets mest erfarne barnebokforfattere.

EKSPERIMENT: Dagny Holm viser hvordan en båt av papp kan gå av seg selv. Jannicke Husa (til venstre for henne) og Robert Garlid (til høyre) følger spent med.