Nå er mannen dømt til fengsel for grovt underslag. Færevaag sitter igjen uten fraktselskapet han startet i 1997. Regnskapsføreren klarte imidlertid å holde sin haltende virksomhet gående, takket være underslaget.

— Det er det som gjør meg bitter, at han kunne drive videre etter at jeg måtte slå meg konkurs. Han berget seg selv ved å bruke mine penger, sier Færevaag til BT.

Fikk full kontroll

Nordhordland tingrett har dømt mannen til ti måneders fengsel, hvorav fem måneder betinget. I formildende retning trekker retten frem at regnskapsføreren var alvorlig syk da underslaget fant sted, og at han til slutt betalte det han skyldte.

Færevaag hadde drevet fraktefart langs kysten siden 1992, da han kontaktet regnskapsføreren. 46-åringen fikk full kontroll over alle inntektene og utgiftene i selskapet. Pengene gikk inn og ut av regnskapskontorets egen driftskonto.

I mai 2000 trengte Færevaag minst 50.000 kroner for å fornye klassifiseringen på fraktebåten.

— Jeg fikk opplyst at det ikke var penger til dette, sier Færevaag. I virkeligheten hadde han 500.000 kroner til gode hos regnskapsføreren. Først da skatterevisoren foretok bokettersyn ble det avslørt at det hadde foregått omfattende underslag.

Betalte til slutt

Senere har regnskapsføreren betalt pengene tilbake, men det var for sent for Færevaag, som slo selskapet konkurs i desember 2000.

— Han lovet stadig at han skulle betale, men jeg orket ikke mase for å få pengene. Etterpå har jeg forsøkt å fortrenge hele saken, sier Færevaag, som slår fast at han ville drevet selskapet videre hvis han hadde hatt pengene tilgjengelig.

Regnskapsføreren sa i retten at han visste det var underdekning på konto, men at han ble overrasket da størrelsen på beløpet ble avdekket.

Han forklarte også at på grunn av sykdommen fikk han ikke fakturert kundene sine slik han skulle, og at inntektene til regnskapsfirmaet derfor sviktet.

Færevaag er i dag mannskap på fraktebåt, en jobb han trives godt i. Da BT ringte visste han ikke at regnskapsføreren var dømt.

— Hva synes du om dommen?

— Jeg hadde ikke sett for meg at han kunne få så streng straff.