– Prisen har gått ned de to siste dagene, og årsaken er nedbørsmengdene de siste dagene og hva som er ventet av nedbør framover. Spotprisen for hele Norden ligger nå på rundt 61 øre per kilowattime, sier informasjonsdirektør Lars Galtung på kraftbørsen Nordpool til NTB.

Den foreløpig toppen var sist fredag med en pris på over 63 øre. Til sammenligning var spotprisen på drøye 26 øre på samme tid i fjor.

Drøyer for forbrukerne

Men selv om prisene nå går ned, kommer ikke forbrukere med vanlige standardkontrakter til å merke så mye til det ennå. Mens regnet høljer ned, mottar kundene samtidig varsler om prisøkninger.

Årsaken er at leverandørene foreløpig ikke har hentet inn den siste tidens økninger, i og med at de må varsle sine kunder fjorten dager i forveien om prisøkninger.

– Nei, foreløpig har ikke kundene sett effekter av den siste tidens nedbør, bekrefter informasjonssjef Katarina Finneng i Hafslund.

Hvis regnet fortsetter å pøse ned, kan det etter hvert komme kundene til gode.

– Men det er snakk om nedbørsmengder ganske mye ut over det normale for at det skal monne, sier hun.

Mange faktorer

Hittil i år har tilsiget til landets vannmagasiner vært 20 prosent lavere enn normalt. Både i NVE og i kraftselskapene er det slått fast at det skal regne ekstremt mye denne høsten for å komme tilbake til såkalte normale tilstander.

I tillegg har både stengte kraftverk i Sverige, kraftverk i Tyskland på redusert kapasitet og problemer med overføringskapasiteten mellom Danmark og Norge gjort sitt til at vi opplever rekordhøye priser.

For øyeblikket varier prisene eksklusiv nettleie fra landets leverandører fra i underkant av 60 øre til over 86 øre.