Bergen i kveld: Noen få modige sjeler trosser værgudene og tar seg frem til fots. Med innbitt gange gir de på, mens regnet kjemper sidelengs for å ta seg inn til kroppene deres. Langs veiene renner det bekker av vann.

I krysset mellom Strømgaten og Lars Hilles gate er vanndammene store. Foran garasjen under Bergen Kunsthall er vannhøyden nærmere en meter. Kvemmingen Frode Mo fra Mesta drift smiler mens han sjekker bekkalokkene. Han er ikke bekymret for vannmengdene.

— Dette skal gå helt greit. Snart er sugebilen her, og da får vi fjernet vannet fra disse områdene her, sier Mo. Han mener avløpene er for trange. - Å få de utvidet er en større prosess, for da må krysset stenges. I kveld og natt har vi mange folk ute på jobb, så dette skal gå helt greit, beroliger han oss.

Ras og ruskevær

I Odda har et ras stengt riksvei 13.

I Meland ble det søkt etter det en trodde var en mann som falt i sjøen da han øste båten.

I Stavanger er veier stengt. Sørlandsbanen stanset. Kjellere og tunneler er fulle av vann.

Bare en pumping

Brannvesenet har i kveld bare vært ute for å pumpe ut vann i et hus.

— Det var på Krossneset i Meland kommune. Der er vi ute for å pumpe vann ut av en kjeller, sier vaktkommandør Geir Bøe i Bergen Brannvesen til bt.no klokken 22.45 i kveld.

Mye regn i kveld

Det er Meteorologisk institutt som sender ut varsel om at vannstanden vil stige nesten en halv meter over det som er oppgitt i tidevannstabellene.

— 40-50 centimeter er mye, og derfor har vi valgt å sende ut et varsel, slik at folk vet om det. Det gjelder noen timer sent i kveld, sier statsmeteorolog ved Vervarslinga på Vestlandet, Anne Solvei Andersen.

Nedbørsrekord i Rogaland

Mellom klokken 08.00 – 20.00 i dag ble det registrert 34,4 millimeter nedbør i Bergen. Så kom det noen kraftige byger frem til klokken 23.00. Om det er noen trøst var det mye verre i Rogaland. Fra klokken 20.00 tirsdag til klokken 20.00 onsdag hadde det falt 130.4 millimeter nedbør på Eik i Lund.

- Er det slutt nå?

— Ja, nå er det slutt. Vi går en godværsperiode i møte, lover meteorolog Jørgen Grønneberg i Vervarslinga for Vestlandet.

Grønneberg ser lyst på livet og mener nedbøren kan ha vært godt for strømprisene, eller i det minste for å fylle vannmagasinene.

Lavtrykk og vind

Årsaken er et kraftig lavtrykk som passerer Vestlandet, og som blant annet gir mye vind. Det er ventet kuling langs kysten, og 75 millimeter med regn i løpet av døgnet.

— Det er både tidevannets og værets virkning som gjør at modellene våre beregner at vannet vil bli høyere enn vanlig, sier Andersen.

- Mye overvann

  • Det er problemer med en del overvann, imellom annet Svartediksveien og i Fjøsangerveien. Vi har folk ute i alle bydeler og får vannet unna i tette sluk og bekkalokk. En del bekymringsmeldinger er kommet inn, men ikke meldinger om oversvømte kjellere ennå, vaktleder Håkon Fasting i Bergen kommune sin vaktsentral til bt.no klokken 20.00

- Vannet fosser i veien

  • Vannet fosser i Kalvedalsveien. Ved Kalfartoppen runder vannet nedover mot Fløen. Her er det veldig lite drenering. Slik har det vært de fem årene vi har bodd her. Alt vannet renner i kjørebanen, så her må kommunen få til en bedre drenering slik at det er mulig å gå på fortauet, sier Finn Eliassen til bt.no.

Helgen blir flott

- Vil Bryggen stå under vann i kveld?

— Tror ikke det. Trykket er ikke spesielt lavt og vinden står ikke mot land, sier meteorolog Roar Teigen i Storm Geo til bt.no i kveld.

— Det har regnet sammenhengende i hele dag, men senere i kveld skal det gi seg. I morgen tittet solen frem mellom skyene. Fint vær fra fredag og gjennom helgen på Vestlandet. Tørt og godt og en god del sol. Kanskje litt skyer på lørdag, men det er alt, lover meteorologen oss.

Samler inn til flomofre

— Ja det er litt ironisk. Mens det ventes flom på Bryggen, så har vi støttekonsert for flomofrene i Pakistan i kveld på Madam Felle på Bryggen, sier Rolf Sejersted til bt.no.

Første band går på scenen klokken åtte.

— Kommer du deg ikke på konserten kan du gi penger til Norsk Folkehjelp som vi samarbeider med, oppfordrer Sejersted.

Sjekk værvarslet her!