Den store karnevalsdagen begynte dårlig. Med regn. Men forberedelsene foregikk heldigvis innendørs. Med karnevalsverksted i kultursenteret. Klokken er tolv og ungene står i kø for å få ansiktsmaling som passer til dagens kostyme. Fem år gamle Jill Andrea Olsen er i ferd med å bli helt grønn i fjeset. Hun skal visst bli kanin.

I sølv fra topp til tå

To katter med hvit og svart pels blir utstyrt med svarte verhår og rød nese. En tredje katt står klar og venter på tur.

Og nå strømmer det på med hekser og vampyrer, prinser og prinsesser, løvebarn, drager, bissevovver, frosker, edderkopper og batman'er. Tre år gamle Siri Tordal Norman stiller i sølv fra topp til tå. Hun sier hun er engel. Marie (5) og Ingrid (2) Wiggen har på seg leopardungedrakter som mamma Sigrid Furnes har sydd.

Holder på å regne bort

De kommer utenfra med rennende regntøy. Chiku Ali og hennes gode hjelpere er i tvil. De vurderer å avlyse det planlagte opptoget som skal gå gjennom hele sentrum. De ser for seg rennende ansiktsmaling og en klissvåt karnevalsgjeng.

— Vi blir inne, og så avslutter vi med et opptog bort til Torgalmenningen, kunngjør Chiku, og drar i gang karnevalsstemningen inne i den store salen. De utkledde barna og de langt mindre utkledde foreldrene hiver seg med i rytmene.

— Jajejo! Jajejo! Oooooooo! Oooooooo! Alle sitter på gulvet og trommer intenst med hendene på parketten.

Fjærkledde sambadansere

Og der kommer fire brasilianske sambadansere inn på scenen. Fire damer pyntet med fjær og perler og glitter og stas, får stemningen til å stige ytterligere. Snart er scenen full av små som danser sammen med damene. Hele salen gynger i sambatakt.

Afrikanske Cocodilo overtar scenen. To menn som spiller trommer. Det er ikke mulig å stå stille. Her ligger det an til at alle kan få pølse. Nå kommer Det Medicinske Blæse og Spaserensemble inn fra væten. Elleve kvinner og menn inntar podiet med feiende rytmer. To av dem fyker omkring i salen med vaskebrett og stor tromme. Nå er karnevalet i kok. Og nå er det rett før pølsene deles ut.

Etter matpausen er det på med klærne og ut i byen. Og jammen ser det ut til at sambarytmene i Nygårdsgaten har jaget regnværet bort. For opptoget danset seg nesten tørrskodd ned til Torgalmenningen.

BRASIL I BERGEN: De brasilianske sambadanserne var med på å skape skikkelig karnevalsstemning. Juleni Knop (t.v.) og Sonja Olivera danset med barna i Bergen Internasjonale Kultursenter.
FOTO: HELGE SUNDE