• Tolv millioner fem hundre og nittisyv tusen fem hundre og sytti! Elevene i «Gruppe 5» fra Breimyra ungdomsskole stråler. De har nettopp regnet ut vekten på Den blå steinen. I gram.

Når lengden er 6,9 meter, høyden 57 centimeter og bredden 2,12 meter, da er resten bare kjapp hoderegning for gjengen fra klasse 8d.

Eller «Gruppe 5» for anledningen, med mattetime midt i byen, for å beregne og regne ut sånt som høyden på Johanneskirken, antall liter vann i Smålungeren, europrisen på et kilo torsk — og vekten på Den Blå steinen.

— Litt kjølig, men kjempeartig med matte på denne måten, synes småhutrende Breimyra-elever. Selv om målebåndet av papir slår krøll på seg og de er litt usikre på kursen på euroen.

Sammen med alle andre åttendeklassingene på Breimyra er de sendt med buss til sentrum for å praktisere matematikk i bygatene.

For eksempel for å finne ut hvor mange fotgjengere som går på rødt lys i gjennomsnitt i løpet av et døgn.

— Vi talte åttiåtte på ti minutter, forteller Dennis Semmingsen.

— Og på bussen inn skulle vi sjekke både hvor langt det er til sentrum og bussens gjennomsnittshastighet, sier Iris Zeballos (13).

— Turen var femten kilometer og tok trettiseks minutter, opplyser Erik Selliken. Han fører protokollen og har det meste på stell.

Kirken på «øgemål»

Litt mer flakkende i blikket blir gjengen når vi vil vite hvor mye vann det er i Smålungeren.

Femti tusen liter, har de funnet ut. I neddemmet tilstand da, antar vi.

Høyden på Johanneskirken har de også beregnet.

— Syvogførti meter, erklærer de. Antakelig «øgemål», men greit nok. Antall spir skulle også sjekkes. Fem, kom de til.

I torgteltet strener de rett bort til torghandler Øyvind Fjellskål for å finne ut hvor mye kiloprisen på torsk og reker blir omregnet i euro.

Torghandleren har allerede hatt besøk av andre Breimyra-grupper og har fasiten klar. For et kilo reker må de ut med ca. 20 euro og for et kilo torsk ca. ti euro. Litt lettkjøpt.

Det noteres.

Og norske krabbepriser regnes om i euro.

— Vi får mellom førti og femti krabber for hundre euro, konstaterer unge Erik og bokfører tallet.

Siste oppgave: «Gå til Bergen Storsenter og ta linje 80 tilbake til skolen».

Men først er det burgerpause, selvfølgelig.

To mattedager

— Vi arrangerer mattedager for at elevene skal ha det gøy og få variasjon i undervisningen, men også fordi vi skal kunne bruke disse opplevelsene i undervisningen senere i skoleåret, sier lærer Annett Loeshagen.

Oppgavene de utstyrer elevene fra åttende og niende klasse med, er delvis laget etter mønster fra Hop ungdomsskole, men tilpasset eget opplegg.

I dag er det niendeklassingene som skal på bytur, mens «Gruppe 5» og de andre åttendeklassingene skal ha det gøy med matte i nærmiljøet.

NØYAKTIG: Den blå steinen måles på alle bauger og kanter av elevene fra Breimyra ungdomsskole. Iris Zeballos sjekker at Dennis Semmingsen og Ørjan Halvorsen gjør jobben skikkelig. <br/>Foto: <br/>Foto: JAN M. LILLEBØ