Stivfrosne barnefingre fikler med de nederste grenene på juletreet. Papirlapper med barnas fredsbudskap skal festes på treet.

«At alle får besøke sin mormor og morfar» skriver en fireåring. «Vi må få gå trygt over veien» er ønsket fra en jevnaldrende.

I forbindelse med utdelingen av Nobels fredspris arrangerte Redd Barna i går formiddag fredsfest for mellom fire og fem hundre barn fra barnehager og skoler i bergensområdet.

— En litt amputert program på grunn av været, sier Cathrine Johannessen, regionkonsulent i Redd Barna.

I går var det likevel samlet flere til fredsfest enn på mange år, og på landsbasis markerte mellom syv og åtte tusen overrekkelsen av fredsprisen.

- Vi vil hjelpe

— Jeg har skrevet om dem som ikke får hjelp og er fattige, og at vi burde hjelpe dem, forteller Embla Karidotter Dahleng (12) og viser frem fredsønsket sitt, som fyller et helt A4-ark.

— Det blir nok vått og ødelagt, men det gjør ingenting, synes eleven fra Møhlenpris.

— Det hjelper litt, da, tror venninnen Marie Amdam (12).

— Hjelper det?

— Ja, det hjelper at vi liksom vil hjelpe, slår sjuendeklassingen fast.

Embla og Marie har helt tydelig forstått formålet med markeringen. Redd Barna vil nemlig sette søkelyset på barn som er ofre for krig. De vil oppfordre til solidaritet mellom barn i Norge og barn som bor i krigsområder.

Kakao og dyrebutikk

Solveig Helldal Klausen (8) og broren Robert Helldal Klausen (9) fra Helldal skole har fått varm kakao og boller.

— Etterpå skal vi på pepperkakeutstillingen, forteller Solveig.

— Alle på vår skole har skrevet fredsdikt, kommenterer storebror.

— Før vi kom hit, var vi i dyrebutikken, fortsetter lillesøster.

Torgallmenningen er i ferd med å tømmes for barn. De fleste fredsønskene klamrer seg fortsatt til granen, mens andre ligger strødd. Klistret til bakken, klissvåt, men helt lesbar, er denne bønnen: «Vi ønsker fred og ro».

FOR FRED: - Gøy, er den fornøyde kommentaren fra søkkvåte Odin Egil Holmefjord (6) fra Helldal skole. Han har laget fredsdikt og var med på Redd Barnas markering av fredsprisoverrekkelsen i går.<p/>FOTO: MARITA AAREKOL
STILTE, TROSS REGN: Laksevåg barnehage var blant de fire-fem hundre som kom til markeringen på Torgallmenningen.<p/>FOTO: MARITA AAREKOL