– Det er umulig å skjønne at de utsatte henne for dette, sier fosterfaren som også er onkel til den 11 år gamle jenten.

Barnevernets aksjon tidligere i sommer kom etter at jenten hadde rømt fra en barnevernsinstitusjonen og hjem til foreldrene.

Holdt fast i baksetet

BT har fått se et mobilopptak jentens mor gjorde da barnevernet kom for å hente 11-åringen tilbake. Filmen viser dramatiske scener når foreldrene må overlate datteren til barnevernet.

Jenten lar seg ikke overtale og prøver også å løpe bort. Til slutt blir hun med fysisk makt båret inn i en bil og holdt fast i baksetet. 11-åringen sparker og slår for å komme seg unna og ber faren og moren hjelpe. Etter fem intense minutter er alle bildørene lukket. Mens bilen med de fire ansatte fra politi og barnevern kjører, hører en fortsatt gråten fra jenten fra baksetet.

– Det er hjerteskjærende å se en slik behandling av jenten vår og samtidig vite at en ikke kan gjøre noe, sier moren.

– Ubegripelig

– Det er ingenting i denne saken som tilsier at det må brukes så voldsomme virkemidler overfor barnet, sier advokat Stein Erik Ottesen som representerer foreldrene.

Barnevernet som har ansvar for saken ønsker ikke å kommentere hendelsen.

Bare noen dager etter at barnevernet valgte å hente 11-åringen med makt, ble onkelen og hans samboer hastegodkjent som fosterforeldre.

Onkelen sier at de helt siden barnevernet overtok omsorgen i fjor vinter har ønsket å bli fosterforeldre for jenten. Han forteller at barnevernet avviste dette uten at de fikk noen nærmere begrunnelse om årsaken. Onkelen sier at barnevernet først skiftet syn og tok kontakt med ham igjen etter den dramatiske hendelsen i sommer.

– Det er ubegripelig hvorfor barnevernet ikke benyttet seg av de store ressursene i den øvrige familien langt tidligere. Da ville den traumatiserende maktbruken ha vært unngått, sier han.

**Les også:

Sier nei til ny behandling**

Rømte fra institusjon

Bakgrunnen for at dette ble en barnevernssak var episoder med alkohol og bråk i hjemmet. I mars i fjor ble jenten derfor akuttplassert i barnevernsinstitusjon.

I oktober samme år fattet fylkesnemnda endelig vedtak om omsorgsoverdragelse. Foreldrenes anke førte heller ikke frem.

Tidligere i sommer var det en ny og dramatisk utvikling i saken. Foreldrene forteller at datteren rømte fra institusjonen og hjem til dem.

Foranledningen skal ha vært at jenten ble fortalt at hun skulle i fosterhjem.

– Hun har hele tiden sagt at hun ikke ville i fosterhjem, sier moren.

Bekymring fra lærer

Foreldrene forteller at de med en gang ga beskjed til barnevernet om at datteren var rømt hjem til dem.

– Vi hadde også besøk hjemme av en av hennes kontakter på institusjonen for å overtale henne til å komme tilbake. Hun nektet, forteller faren, som sier at det var uaktuelt for dem som foreldre å tvinge jenten tilbake til institusjonen.

I månedene før hun rømte skal utviklingen til jenten ha gått i negativ retning. Blant annet uttrykte kontaktlæreren hennes bekymring i et brev til barnevernstjenesten. Der skrev han i vår at 11-åringen ikke var like oppstemt som hun pleide. Da hadde hun bodd på institusjon i over ett år.

– Hun var fortvilet, og skrev også et brev til tilsynsføreren som fulgte våre samvær tidligere. Hun håpet at han kunne hjelpe henne hjem, sier moren.

– Revet opp røttene

Selv om onkelen er klar på at foreldrene til 11-åringen måtte ordne opp i livet sitt, er han knallhard i dommen over barnevernets arbeid.

– De voldsomme virkemidlene kan ikke forsvares. Barnet er utsatt for en enorm belastning. Hun har fått revet opp røttene i livet sitt, og har vært i en uavklart situasjon i halvannet år, sier han.

Onkelen sier at jenten nå har det bra hos dem, men at hun er tydelig preget.

– Men hun er en flink og flott jente på alle måter. Nå har hun senket skuldrene og smilet er tilbake. Vi vil selvfølgelig stille opp for henne så lenge det er behov for det, men hennes høyeste ønske er å komme hjem, sier onkelen.