18 år gamle «Kari? forteller om hvorfor hun og venninnen «Anne» i fjor høst troppet opp hos Klinikk Bergen for å forhøre seg om fettsuging. De to 18-åringene drømte om en perfekt sommerkropp til neste år.

De to venninnene ser ut som helt vanlige, fine ungdommer. Både før og etter inngrepene har de høyde og vekt som gjør dem til slanke jenter. Men det var ikke nok. Anne googlet litt, og fant ut at hun kunne få gratis konsultasjonstime hos klinikken på Nesttun. Fettsuging hørtes ut som en rask vei til drømmen.

— Jeg kunne få time allerede dagen etter. For meg var det helt spontant at jeg tok kontakt. Legen tok tak i magen og sa at her var det et godt grunnlag for en plastikkoperasjon. Han sa at det var et enda bedre grunnlag på flankene. Han fortalte meg at de fleste som fettsuger magen, også tar flankene for å få et bedre resultat. Jeg stolte på ham, sier Anne.

— Hva syntes du om det?

— Jeg følte meg verre enn jeg gjorde da jeg kom!

Hele konsultasjonen varte mellom fem og ti minutter. Anne skrev kontrakt på at mage og flanker (sidefett) skulle fettsuges. Hun fikk flanker for halv pris, og dermed ble kostnaden 35.000 kroner. Anne slanket seg i tillegg, og hadde en BMI på 23,5 da inngrepet ble gjennomført.

— Jeg lurte foreldrene mine til å overføre penger fra sparekontoen min. Jeg hadde jo ikke nok penger, sier hun.

Foreldrene visste ingenting. Det var plastikk-kirugen klar over.

Som å dele ut dop

Faren til den ene jenten klaget legen inn til Rådet for legeetikk, og ønsker å advare andre unge og deres foreldre. Begge jentene møtte opp til konsultasjonstime fordi den var gratis. Det mener faren er svært betenkelig.

— Det er ikke ulovlig, men en måte å gjøre folk hektet på. Det blir som dele ut gratis dop til folk når konsultasjonen brukes til å promotere inngrepet, sier han.

Rådet for legeetikk har gitt jentene fullt medhold i at legen har opptrådt kritikkverdig. Det konkluderer med at han har brutt flere bestemmelser i Etiske regler for leger:

  • Om å verne menneskers helse
  • Om å ivareta pasientens interesse og integritet
  • Behandle pasienten med omsorg og respekt
  • Om ikke å utnytte en pasient økonomisk. Leder for Rådet for legeetikk, professor Trond Markestad, utdyper rådets konklusjon:

— De er myndige, men kirurgen har et eget ansvar for å vurdere om dette på sikt er i pasientens interesse, og om det er tilrådelig. Ungdom har ofte et dårlig selvbilde og er veldig opptatt av eget utseende. Rådet er å bruke mer tid på informasjon og diskusjon, og kanskje heller be unge mennesker vente og se, sier Markestad, som til daglig jobber ved Haukeland Universitetssykehus.

"Vanlig med fettsuging"

Også Kari syntes det hørtes forlokkende ut med flat mage og smalere lår. Da hun oppsøkte legen fikk hun beskjed om at det ikke var noe å ta av på innsiden av låret, men at det på utsiden var "en del å ta av". Hun hadde en BMI på drøyt 22. Hun veide 66 kilo, og er 172 cm høy.

— Jeg var veldig usikker, og visste egentlig ikke hva jeg skulle lure på. Legen sa at det er veldig mange unge som tar fettsuging, og at det var helt vanlig å være nervøs, forteller Kari.

Hun betalte 41.000 kroner til Klinikk Bergen. I dag har hun vondt, og har fått dårligere karakter i gym fordi hun ikke klarer å bevege beina som hun kunne før.

Faren til den ene av jentene sier at han fikk sjokk da datteren kom hjem og sa hun hadde blitt fettsugd. Han reagerer spesielt på at Klinikk Bergen annonserer med både ISO-sertifisering og strenge etiske regler.

— Hun og venninnen er blitt grovt utnyttet, sier han.

Flaut

I Klinikk Bergens etiske regelverk heter det at man skal være spesielt varsom med å utføre kosmetiske inngrep på personer mellom 18 og 20 år. Både faren og jentene selv er svært glad for rådets medhold.

— Det er en utrolig viktig seier, og en moralsk oppreisning for jentene. De har betalt en årslønn for dette, og jeg krever den tilbakebetalt. I tillegg ønsker jeg en uforbeholden unnskyldning for feilbehandlingen, sier faren. Han har i tillegg meldt saken til Fylkeslegen i Hordaland.

Kari og Anne sier at de ikke forstod hva de gikk til før det var for sent. I dag angrer de og er flaue.

— Hvorfor ønsker dere å fortelle om opplevelsene deres?

— Vi vil ikke at andre unge jenter skal fettsuge seg og gjennomgå det vi har gjort. Folk må tenke seg om to ganger. Tren, vær sunne, ikke tro at selvtilliten øker ved fettsuging. Vi føler oss skikkelig dumme.