Advokat Drevland representerer Trine Frantzens familie. Han forteller at familien har hatt en god dialog med politiet siden saken ble gjenopptatt i oktober i fjor, og at de er innforstått med at etterforskningen nå trappes ned.

— Den største frustrasjonen deres er at politiet rotet bort muligheten til å løse saken i startfasen. De er veldig bitre over at politiet ikke tok saken alvorlig da Trine ble meldt savnet, sier Drevland.

Ingen klare svar

Da Trine Frantzens samboer og en kamerat (46) ble pågrepet i saken 6. februar i år øynet familien imidlertid håp om at mysteriet endelig kunne bli oppklart. Men etterforskningen har ikke gitt noe klart svar på hva som har skjedd med Trine.

De to siktede står fast på at de ikke har noe med forsvinningen å gjøre.

— Det verste for familien er hvis Trine ikke blir funnet. De trenger å finne henne for å få ro. De trenger en grav å gå til. Det er derfor de har utlovet en dusør på 250.000 kroner til de som kan avsløre hvor Trine er. Noen sitter på nøkkelen her, sier Drevland.

Seks personer i Hordaland politidistrikt har jobbet full tid med Trine Frantzen-saken etter at etterforskningen ble gjenopptatt i forbindelse med et TVNorge-program om den savnede kvinnen i oktober i fjor.

— Vi legger ikke bort saken. Vi har fremdeles ting å gjøre, og undersøker alle tips. Men det er ikke lenger nok oppgaver til at det er naturlig å ha hele gruppen i arbeid. Derfor trapper vi det ned, og oppløser gruppen, sier politiinspektør Kaare Songstad.

Politiets hypotese er at Frantzens samboer drepte Trine i forbindelse med en fest 7. mai 2004, og at 46-åringen hjalp til med å fjerne liket.

Nå er begge de to løslatt, men siktelsene opprettholdes.

— Det er på det rene at vi trenger noen tunge begivenheter for å kunne tiltale de to. Det beste hadde vært om vi fant liket, sier Songstad.

— Tror dere fremdeles på at saken blir løst?

— Ja, dette er den type sak som pleier å bli løst, men om det er om én måned, to måneder, fem år eller ti år, det vet jeg ikke, sier Songstad

Nye retningslinjer

Om et par uker pakker han sammen for å starte i ny jobb som politimester i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt. Han skal likevel ha ansvar for etterforskningen i saken.

— Vi skal blant annet evaluere alt arbeidet politiet har gjort i denne saken, siden savnet-meldingen kom inn i mai 2004. Med utgangspunkt i evalueringen skal vi skrive en rapport som skal ligge til grunn for nye retningslinjer i savnet-saker i Hordaland politidistrikt. Denne rapporten er også Riksadvokaten interessert i, sier Songstad.

Han legger ikke skjul på at det har vært krevende å etterforske forsvinningen av Trine Frantzen, snart tre år etter at hun sist ble sett.

— Det har blant annet forsvunnet en del elektroniske spor som kunne vært nyttige, sier Songstad.

I tillegg har det vært svært krevende å forholde seg til vitner i et miljø der de fleste er tunge rusmisbrukere.

Det har privatetterforsker og TVNorge-medarbeider Ola Thune også merket. Han løste problemet ved å skaffe seg en egen informant i miljøet, og arbeider fortsatt med å løse Frantzen-saken.

— Jeg var i Bergen sist i forrige uke og sjekket noen tips, og tror at saken vil bli løst, sier Thune.

Han stoler på at politiet har funnet det rette tidspunktet for å trappe ned etterforskningen.

  • Det er helt normalt at man på et eller annet tidspunkt må endre ressursbruken. Jeg er helt sikker på at hvis det kommer inn interessante tips eller funn i saken, så havner de øverst i bunken hos politiet. Det er viktig at folk fortsetter å tipse. Alle tips vil bli fulgt opp. Her er det ingen som har gitt opp ennå, sier Thune.
NY TID: Politiinspektør Kaare Songstad trapper ned arbeidet i Trine Frantzen-saken og begynner i ny jobb som politimester i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt 1. mai i år. - Vi kommer til å sjekke alle tips og innspill i saken, selv om vi trapper ned arbeidet, sier Songstad. ARKIVFOTO: SILJE KATRINE ROBINSON