MAJ-BRITT DAHL

RUNE CHRISTOPHERSEN

ARNE HOFSETH

ARNE COLLIANDER

YNGVE STEENSÆTH (grafikk)

ASLAUG EIDE (fakta)

14 personer ble skadd da en Gaia-buss og en lastebil kolliderte i Fyllingsdalen i går formiddag. Fem av de skadde ble brakt til Haukeland universitetssykehus; alle med kvestelser og alt fra lettere til alvorlige skader, melder sykehuset.

Kjetil Johansen (37) var på vei til jobb og kom kjørende bak lastebilen.

Serviceteknikeren gikk straks inn i bussen og startet førstehjelp. — Det så stygt ut. Jeg så mange løse deler og to til dels hardt skadde personer, forteller han til BT.

Ulykken skjedde trolig da bussen skulle svinge til venstre i krysset. Lastebilen kom i motgående felt, og de to kolliderte front mot front. - Vi kan ikke si noe om årsaksforholdene ennå. To vitner avhøres i løpet av dagen, sier politibetjent ved Fyllingsdalen politistasjon, Tor Nordeide.

I går var det femte gang Kjetil Johansen kom til et ulykkessted som førstemann. Han får mange lovord for innsatsen etter bussulykken i Fyllingsdalen.Serviceteknikeren gikk straks inn i bussen og startet førstehjelp. - Det så stygt ut. Jeg så mange løse deler og to til dels hardt skadde personer, forteller han til BT.

ÅRSAK UKJENT: Ulykken skjedde trolig da bussen skulle svinge til venstre i krysset. Lastebilen kom i motgående felt, og de to kolliderte front mot front. - Vi kan ikke si noe om årsaksforholdene ennå. To vitner avhøres i løpet av dagen, sier politibetjent ved Fyllingsdalen politistasjon, Tor Nordeide.

I går var det femte gang Kjetil Johansen kom til et ulykkessted som førstemann. Han får mange lovord for innsatsen etter bussulykken i Fyllingsdalen. Johansen var den første som kom seg inn i Gaia-buss nummer 9 etter kollisjonen med en lastebil i krysset mellom Folke Bernadottes vei og Løvåsveien.

— Det så stygt ut. Jeg så mange løse deler og to til dels hardt skadde personer. De hadde hodeskader, diverse blødninger og slagskader, sier Johansen til BT.

37-åringen kom bare 40-50 meter bak lastebilen fra Containerservice da det smalt i titiden i går formiddag. Han så ikke hva som skjedde, men lastebilen og bussen var fremdeles i bevegelse da Johansen kom til ulykkesstedet.

— Jeg trodde først det hadde gått bra. Men så jeg skadene på bussene. Da skjønte jeg at det var mange som trengte hjelp, sier Johansen.

Alle passasjerene var fremdeles inne i bussen da han tok seg inn gjennom den knuste fronten. Det første han fikk øye på var en av passasjerene som satt fastklemt ved trappen. Hun hadde store smerter i beina og overkroppen.

Samtidig tok andre hånd om den skadde lastebilsjåføren, og la ham på bakken i stabilt sideleie.

Ville ikke flyttes

— Jeg må berømme sjåføren. Han hadde et blødende kutt i hånden, men tenkte ikke på seg selv. Han åpnet dørene og sørget for at de lettest skadde kom seg ut. Jeg og en kamerat prøvde å hjelpe de som ikke kunne flyttes, sier Johansen.

Blant de hardest skadde var et eldre par som satt like bak kollisjonspunktet.

— Kvinnen hadde tydelige smerter, og mannen var blindet av blod. Men han ba om at vi ikke flyttet ham. Han ville være hos henne. Det var ganske rørende, sier Johansen.

Han prøvde å stoppe blødningene ved hjelp av førstehjelpsutstyr som sjåføren hadde funnet frem. Han snakket også med passasjerene slik at de ikke skulle gå i sjokk.

Johansen anslår at det var 12-15 passasjerer i bussen, flere av dem over 70 år.

14 personer ble skadd i kollisjonen. Tre av dem ble brakt til Haukeland Universitetssykehus, to menn på 24 og 78 år og en kvinne på 74 år. Alle med kvestelser og alt fra lettere til alvorlige skader, melder sykehuset. Resten av de skadde ble sendt til undersøkelse ved Bergen legevakt.

Senere på dagen måtte ytterligere to legges inn på sykehuset, to kvinner på 24 og 78 år, begge lettere skadet.

Fronten smadret

Ulykken skjedde i krysset mellom Løvåsveien og Folke Bernadottes vei, like ved Oasen. Gaia-buss nummer 9 fra Barliveien i Fyllingsdalen til Øyjorden i Sandviken kom fra Oasen. Lastebilen kjørte fra sentrum gjennom Løvstakktunnelen. Da bussen svingte til venstre opp Løvåsveien, smalt det.

Sammenstøtet ble meldt klokken 10.05, og ti minutter senere var det trafikkork i området. Flere ambulanser kom til for å frakte skadde til sykehus og legevakt.

Lastebilen fra Containerservice var trykket inn på midten av førerhuset mens bussen var totalt smadret og trykket inn på høyre side.

— Vi kan ikke si noe om årsaksforholdene ennå. To vitner avhøres i løpet av dagen, og folk fra krimteknisk vil foreta videre undersøkelser, sa politibetjent ved Fyllingsdalen politistasjon, Tor Nordeide til BT like etter ulykken.

Kunne gått verre

Kjetil Johansen priser seg lykkelig for at lastebilen var tom.

— Hvis den hadde vært fullastet ville det blitt et mye kraftigere sammenstøt.

Det er femte gangen han kommer til et ulykkessted som førstemann. Fire av dem har vært trafikkulykker.

— Jeg priser meg lykkelig over at jeg har tatt førstehjelpskurs. Flere burde gjøre det. Det burde være like vanlig som å ha røykvarsler hjemme, sier 37-åringen, som har jobbet i sikkerhetsbransjen siden 1988.

Etter at dramatikken har sunket inn, er det én ting som provoserer serviceteknikeren:

— Bak meg kom det to biler som kjørte videre uten å stoppe og hjelpe. Slike folk har ikke noe i trafikken å gjøre. Det verste man kan gjøre, er å ikke gjøre noe, sier Johansen.

— Stor ros til mannen. Vi er glade for at vi har slike mennesker rundt oss, sier informasjonsleder Trygve Hillestad ved Hordaland politidistrikt.

— Det er ikke alle gitt å takle ulykker på denne måten. Folk blir ofte handlingslammet og redd for å gjøre feil slik at de påfører ytterligere skade.

SMADRET: Begge kjøretøyene bærer tydelig preg av hvordan sammenstøtet skjedde.<p/>FOTO: MARIT HOMMEDAL, SCANPIX
DØREN BORTE: Hele fronten på bussen ble trykket inn i kollisjonen. Frontruten og andre ruter ble knust og inngangsdøren er regelrett borte.<p/>HÅKON MOSVOLD LARSEN
DAGENS HELT: Kjetil Johansen (37) var på vei til jobb og kom kjørende bak lastebilen.
NESTEN FRONT MOT FRONT: - Bussen kom fra Oasen og lastebilen kom fra sentrum. De har truffet hverandre front mot front i krysset. Hendelsesforløpet er uklart. To vitner vil bli avhørt i løpet av dagen, sier skadestedsleder og politibetjent ved Fyllingsdalen politistasjon, Tor Nordeide.<p/>FOTO: MAGNUS KNUTSEN BJØRKE