Tre ungdommer på tur i Øygarden oppdaget den stakkars ørnungen på bakken for noen dager siden.

Med foreldreparet kretsende over stedet, satte de i gang en redningsaksjon med god hjelp fra eksperter.

Kunne frosset i hjel

14-åringene Jan Reidar Nygaard, Tommy Romarheim og Andreas Isager var redde for at den lille ørnen skulle fryse i hjel eller bli tatt av rovdyr.

De passet godt på den mens ekspertene ble tilkalt. Både ved Universitetet i Bergen og Statens Naturoppsyn (SNO) visste man råd. Terje Haugland og en kollega fra SNO kom sjøveien fra Askøy og fikk lagt ørnungen, som viste seg å være 2–3 uker gammel, i en sekk.

Berømmer guttene

Så klatret en av dem opp i den 10–12 meter høye granen og fikk plassert ungen i reiret.

Litt senere landet foreldreparet i reiret.

— Det var flott innsats av guttene, sier Haugland.

Han forteller at alle var veldig optimistisk, men at historien likevel ikke ender godt.

Falt ut - igjen

  • Vi har fått melding om at ørnungen har falt ut av reiret igjen. Denne gangen ble den funnet død og halvt oppspist, sier han.

Det er uklart hva som er årsaken, men den lille ørnungen skal fraktes til Universitet for obduksjon. Nå skal forskere finne ut hva slags dyr som har spist av ørnungen.

— Det kan være katt eller mår som har forsynt seg. Det er observert mår på Askøy, men ikke i Øygarden, så mest sannsynlig er det katt eller hubro, sier Haugland.

Havørnen bygger på reiret sitt hvert år og det blir høyere og høyere. Noen ganger blir det for tungt etter regn og snø og faller ned eller blir skeivt.

— Det kan være at reiret er blitt for tungt. Hvis greinene da bøyer seg kan ørnungen ha falt ut fordi reiret lå skeivt, men det vet vi ikke sikkert, sier Haugland.

GOD INNSATS: Redningsmannen helt til venstre sammen med Andreas Isager, Tommy Romarheim og Jan Reidar Nygaard. FOTO: Andreas Isager.
ØRNEVAKT: best å passe godt på den. Jan Reidar Nygaard med ørnungen. FOTO: Andreas Isager.