Vitnene reagerte øyeblikkelig da de så tre personer bli fanget av skredet.

— De fikk gravd dem ut etter bare et par minutter. De tre ble ikke skadd, og kunne fortsette på skituren, sier informasjonsmedarbeider Ståle Wig i Røde Kors til NTB.

Hovedredningssentralen, Norske Redningshunder og Røde Kors Hjelpekorps ble straks varslet da meldingen om skredet kom fredag ettermiddag. Aksjonen ble avsluttet kort tid etterpå da det ble bekreftet at det ikke var noen i raset.

Berømmer vitner

Også i skredet på Kvaløya torsdag kveld hjalp vitner til med å grave fram to skredofre.

Røde Kors berømmer reaksjonsevnen og handlekraften til vitnene.

— Det første man må huske på i en skredsituasjon er å varsle øyeblikkelig. Deretter er det alltid en vanskelig vurdering om man skal bevege seg inn i skredområdet, med tanke på faren for at det kan gå nye skred. Men i disse tilfellene har vitner gjort riktige og livreddende vurderinger, sier Oddbjørn Bratthole, vaktleder ved Røde Kors’ informasjonssentral på Gol.

Rolig påske

Så langt i påsken har Røde Kors hatt 127 aksjoner. Det er noe lavere enn de to tidligere årene, da antallet lå på omkring 150. Hittil er 443 personer behandlet for skader, inkludert 184 brudd— og forstuingsskader.

— Vi ligger litt under gjennomsnittet på aksjoner og skader så langt i år, men med tanke på oppholdsværet som er meldt på Sørlandet er det ikke usannsynlig at utfarten – og dermed også ulykkene – vil øke mot slutten av påsken, sier Bratthole.

Flere snøskred

Norsk Folkehjelp har rykket ut på totalt 24 oppdrag i påsken, inkludert skredulykken på Kvaløya. Langfredag ble det registrert fire aksjoner.

Fredag undersøkte hjelpemannskaper et mulig ras i Tromsdalen, men fant ingenting som tydet på at noe alvorlig hadde skjedd. Norsk Folkehjelp har blitt varslet om totalt fire snøskred denne påsken.

— Dette er mer enn normalt og våre skredgrupper har fremdeles høy beredskap, sier beredskapsansvarlig Erlend Aarsæther.