— Helikopteret fløy over oss to ganger før det forsvant bak en åskam og krasjet, forteller Øyvind Salvesen på telefon fra Argentina.

Bergenseren er på klatreekspedisjon i Patagonia sammen med Lars Ottar Halvorsen fra Skien.

Falt ned i bresprekk

Den tragiske ulykken, som kostet en argentinsk helikopterpilot livet, skjedde på Fitz Roy breen forrige søndag. Redningsmannen om bord overlevde ulykken uskadet.

HARDT SKADET: Her forberedes den hardt skadde tyskeren for transport. Redningsmannen som overlevde helikopterstyrten, står bøyd over båren. Lars Ottar Halvorsen er mannen i grønn jakke.
Øyvind Salvesen

Dramaet startet klokken 15 lokal tid. En sjokkskadet tysk klatrer tok seg inn i leiren til nordmennene. Han fortalte at klatrekameraten hadde tråkket gjennom snødekket og falt 25 meter ned i en bresprekk.— Han sa at kameraten var ute av syne og trolig stygt skadet. Han hadde kastet et tau ned til ham før han forlot stedet, sier Salvesen.

Sammen med tre andre klatrere tar nordmennene seg inn til ulykkesstedet på breen.

— Den skadde klatreren hadde ligget seks timer nede i sprekken, og vi antok at det var lite håp om å finne ham i live, sier han.

Ved bresprekken roper Salvesen navnet til den skadde, og får svar.

— Han var utrolig nok i live og ved bevissthet. Han snakket usammenhengende, og hans dårlige engelskkunnskaper bidro til kommunikasjonsvansker. Men etter en stund fikk jeg indikasjoner på at han hadde klart å feste seg til redningstauet, sier Salvesen.

- Det var som en dårlig film

Den skadde blir heist opp på breen og stabilisert. Da er allerede den argentinske redningstjenesten varslet, via nordmennenes satellittelefon.

Et helikopter kommer raskt til ulykkesstedet. Det tar et par runder over nordmennene, forsvinner bak en åsrygg og styrter.

— Det var helt absurd å være vitne til. Det var som å være med i en dårlig film. Samtidig så var vi fokusert på å løse situasjonen på best mulig måte. Mens røyken steg opp fra helikopteret, hadde jeg en stygt skadet tysker i en vindsekk liggende ved siden av meg, sier Salvesen.

Sammen med den argentinske redningsmannen, som overlevde helikopterstyrten, valgte nordmennene å starte den lange turen mot nærmeste bilvei med den skadde. Etter et par timer møtte de en alpin redningsgruppe som var sendt mot ulykkesstedet til fots.

— De brukte rundt 14 timer på å få tyskeren til sykehus, sier Salvesen.

Nordmennene har holdt kontakt med de to tyske klatrerne etter ulykken.

- Brukte ikke tau

— De uttrykte stor takknemlighet for det vi hadde gjort for dem, sier Salvesen.

Men den erfarne klatreren er sterkt kritisk til tyskernes oppførsel på breen.

— De var ikke sikret med tau. Det kunne blitt fatalt for dem. De er for erfarne til å gjøre en slik idiotisk feil, sier han og legger til:

— I ettertid har de beklaget at de ikke brukte tau.

Nordmennene kommer til å fortsette klatreturen, til tross for dramaet på Fitz Roy breen.

— Vi tilbringer første del av julen her, og kommer først hjem 27. desember, avslutter Salvesen.

REDDET: Her har den argentinske redningsgruppen ankommet. De kler på den skadde en kjemisk varmevest før videre transport. Mannen med hvit hjelm til høyre er redningsmannen som overlevde helikopterstyrten.
Øyvind Salvesen