Helge Ystebø og Otto Førde fra Austrheim i Nordhordland så noen jenter drive på luftmadrasser 300 meter fra en strand i Hals kommune nordøst i Danmark. Sterk fralandsvind gjorde at mennene og deres familier ble bekymret. Etter en halv time hørte de rop.

Lek eller alvor?

— Vi var usikre på om det var lek eller rop om hjelp. Vinden gjorde det vanskelig å høre, men det var uansett uansvarlig at de befant seg så langt ute, forteller Helge Ystebø på telefon fra Danmark.

Dermed sprang han og Otto Førde for å finne en båt og ro ut med. De fleste båtene på stranden manglet enten årer eller var låst. Til slutt fant de en båt med årer, men uten åregafler

— Vi laget åregafler av tau. Jeg rodde ut, mens Otto ble igjen for å kontakte redningssentralen. På tross av at Ystebø er en erfaren roer og vant til sjøen på Mongstad, hadde han store problemer med å nå jentene på grunn av vinden.

— Da jeg kom frem, skrek de veldig. Jeg var redd panikken skulle gripe dem. De hadde vært på sjøen i over en time, og særlig den yngste var skrekkelig kald.

Drev langs kysten

På tilbaketuren fikk redningsmannen jentene til å synge for å holde seg våkne. Robåten drev 500 meter før Helge Ystebø klarte å manøvrere den. Det tok 35 minutter fra han dro ut til jentene var vel i land. Redningshelikopteret trengte bare lande på stranden.

— Det er ikke forsvarlig å la barn være alene på stranden. Jeg håper dette har en preventiv virkning. Hadde jentene drevet litt lenger ut, frykter jeg at liv hadde gått tapt.

Flytemadrassene er som eggeskall i sjøen, advarer Helge Ystebø.

REDNINGSMENN: Helge Ystebø (t.h.) (43) og Otto Førde (42) fra Austrheim i Nordhordland ble helter i Danmark i går.
FOTO: MOGENS ANTHONSEN