De første meldingene som kom om brannen i Marcus Thranes vei 3 på Kronstad var dramatiske. Brannvesenet fikk beskjed om at det kunne være opptil fem barn i huset.

— Det er ingen ønskesituasjon når vi får beskjed om at det er folk i huset, og i tillegg er tett trehusbebyggelse. Vi kjørte full storbrannutrykning. Heldigvis viste det seg at det ikke var folk i huset denne gangen, sier vakthavende sjef Harald Skaalvik i Bergen Brannvesen.

En mor og hennes fem barn bor i huset i Marcus Thranes vei. Moren er på ferie sammen med noen av barna, mens de eldste barna var på skolen. Barna er 17, 15 og 11 år gamle, i tillegg til ni år gamle tvillinger. Bestemor og kvinnens eks-mann er barnevakter mens moren er på ferie. Moren, de tre døtrene og to sønnene er nå husløse.

— Huset er totalt utbrent, sier Skaalvik.

— Jeg er lettet over at noen fikk reddet hundene, sier datteren (17).

Hun fikk beskjed om at det brant hjemme hos henne mens hun var på skolen, og ble kjørt hjem i full fart. Samtidig kom hennes bror løpende fra Gimle skole, der han var da han fikk beskjeden. Vel hjemme kunne søsknene konstatere at både familiens to hunder og en kanarifugl var reddet ut av det brennende huset. Christian Grevstad var på besøk hos kjæresten, og skulle spise frokost i hagen med henne.

Kjæresten, Maj-Britt O'Neil, bor i nabohuset til nr. 3. Snarrådig tok Christian et vått tøystykke foran munnen, og tok seg inn i det brennende hu-set, mens Maj-Britt varslet brannvesenet.

— Vi så at det kom røyk fra huset, og løp bort. Døren på baksiden var åpen, så jeg gikk inn. I første etasje så jeg de to store hundene, to Leonbergere. De var helt paralysert, men jeg fikk dem med meg ut ved å hente dem i to omganger. Jeg regnet ikke med at noen av ungene i huset var hjemme, men jeg ropte på dem for å være sikker. Røyken lå så tykk at det var umulig å gå opp i andre etasje for å sjekke, sier Christian.

Både han og Maj-Britt ble tatt med til Legevakten for å sjekke at de ikke hadde pådratt seg røyskader.

Like etterpå kom brannvesenet. Røykdykkerne kunne konstatere at det ikke var mennesker i huset, og fikk hentet ut kanarifuglen som var i andre etasje.

— Den ene av hundene var litt medtatt, men kom seg da den fikk oksygen. Fuglen har det fint, mens familiens to marsvin omkom, sier Skaalvik. Brannen ble meldt klokken 12.44, og var slukket klokken 13.21.

— Brannen har startet i andre etasje, men vi vet foreløpig ikke noe om årsaken, sier Skaalvik.

DRAMATISK BRANN: Maj-Britt O'Neill og Christian Grevstad fikk reddet ut de to nabohundene.
FOTO: ARNE NILSEN