Om kvelden 13. september deltok den nye redningskryssene i en leteaksjon etter fem tyskere i farvannet ved Fedje.

— Vi brukte vår kraftige lyskaster og fant båten med tyskerne bare noen meter fra brenningene i sterk pålandsvind. Vi klarte å få slepetau om bord og fikk tyskerne bort fra den farlige situasjonen de befant seg i. Det hjalp godt at en av tyskerne hadde en selvlysende og blinkende veiarbeiderjakke på når vi sveipte området med lyskasteren, sier styrmann Bjørn Næss.

Nok en redningsaksjon

Den nye redningskrysseren berget også to personer som seilte fra Røst til Bergen og videre til Shetland.

— De skulle på jordomseilingen og var kommet halvveis til Shetland da de kom i uvær. Seilet ble spjæret og båten fikk godt med juling. En stand by-båt fra en oljeinstallasjon gikk først til assistanse, men var lite egnet for jobben. Vi overtok og fikk de to skibsbrudne om bord i vårt fartøy, forteller Næss.

Natt til lørdag var de på et tredje oppdrag, så behovet for slike fartøyer synes ganske stort.

Registrert i Bergen

Den nye redningskrysseren fikk sitt navn av Aud Jebsen, enken etter avdøde skipsreder Kristian Gerhard Jebsen, ved Bradbenken i går. Fartøyet er gitt i gave fra Bergens største rederi, Kristian Gerhard Jebsen Skipsrederi AS. Prislapp: 32 millioner kroner.

Det er Redningsselskapets første fartøy som har fått et annet hjemsted enn Oslo direkte fra levering.

De to bergensregistrerte redningskrysserne er av Fosen-typen med 4000 hestekrefter i maskinrommene og en toppfart på inntil 29 knop, og servicefart på 26 knop. Fartøyene har en lengde på 22,5 meter og er de største i Redningsselskapets store flåte.

Brekke, Eirik