Den bergenseide tankeren «Jo Cedar» var på vei fra New Orleans til Houston i skumringen søndag kveld. I horisonten fikk mannskapet øye på noe som så ut som en seilbåt.

— Vi hadde mistanke om at noe var galt fatt, og sendte lys- og lydsignaler mot båten. Båten sendte et svakt lyssignal tilbake mot oss, sier overstyrmann Eric Broere til bt.no.

Brukket mast

Kaptein Hans Esmeijer satte kursen mot seilbåten, og oppdaget raskt at en noe forkommen middelaldrende mann var om bord. Masten var brukket i den fem meter lange båten. Fartøyet hadde vært i drift i fire døgn, i tordenvær, kuling og høye bølger.

— Seileren virket veldig lettet. Han hadde nesten ikke sovet på flere døgn, sier Broere.

Mannskapet på «Jo Cedar» heiste både mannen og båten hans om bord. Han ble tilbudt et måltid, en varm dusj og en god seng.

— Men det første han spurte om, var kaffe og sigaretter, humrer overstyrmannen.

Seileren befant seg om lag 20 nautiske mil (37 kilometer) fra kysten da han ble funnet ved en tilfeldighet. Mannen har hatt en stor porsjon flaks. Han fortalte redningsmennene sine at flere skip hadde seilt rett forbi, selv om de måtte ha sett ham.

Mannen fikk bli med tankeren inn til Houston, der skipet ankom ved midnatt. Neste morgen takket han mannskapet og gikk i land.

— Han bestilte en taxi og dro hjem, sier Broere.

Ga båten til heltene

Seilturen med brukket mast må ha vært litt av et mareritt, for mannen fortalte mannskapet på «Jo Cedar» at han aldri ville se båten igjen.

— Den står fortsatt her på dekk. En av de yngre offiserene her skal overta den og sette den i stand, sier Broere.

Utrolig nok er det bare noen uker siden sist mannskapet berget liv til sjøs. Tre fiskere som hadde forlist mellom Florida og Bahamas, ble funnet og reddet.

I bergensrederiet som eier den nederlandskregistrerte tankeren, Jo Tankers, er folk stolte etter redningsdådene. I en intern e-post roses sjøfolkene for innsatsen:

«We are again very proud to report that Jo Cedar has rescued another life at sea. (...) On behalf of all colleagues in Jo Tankers: Thank you,» skriver adm. dir. Johan Odvar Odfjell til sine ansatte.

— Det kunne ha gått riktig ille med seileren. Å få øye på en liten seilbåt, og å stanse en stor tankbåt for å sjekke, står det respekt av, sier rederiets driftsdirektør, Kjell-Ove Breivik, til bt.no.

Hva synes du om redningsdåden? Si din mening i feltet under!

Jo Tankers
Jo Tankers
Jo Tankers