Ved 18.20-tiden torsdag kveld fikk mannskapet på losbåten «Los 116» en telefon fra en kollega som hadde hørt en nødmelding på radioen: En seilbåt var i havsnød etter å ha rekt på land ved Hillesøyosen i Fensfjorden i Gulen.

Fikk motortrøbbel

— Vi satte kurs mot stedet, og fant en 40 fot stor seilbåt som ikke kom seg av flekken. Det var liten kuling i området, vinden sto mot båten, og sjøen fjæret. Situasjonen var nok litt dramatisk, og kanskje ekkel, for de to personene som var om bord, sier losbåtfører Odd Torstensen.

Han og kollega Asbjørn Husa rykket ut fra Fedje, og fikk raskt tauet båten av grunn. Deretter gikk slepet inn til Byrknesøy i Gulen.

— De hadde fått problemer med motoren, men var heldig og unngikk lekkasjer. Det gikk etter forholdene bra med begge to, sier Torstensen.

Flere redningsoppdrag

Vanligvis består hverdagen for de to losbåtførerne i å bistå større fartøy som trenger los de siste nautiske milene inn mot anleggene ved Mongstad og Sløvåg.

Det skjer imidlertid oftere og oftere at losbåten må bistå i redningsoppdrag, ifølge Torstensen.

— Vi får en del redningsoppdrag siden vi ligger så strategisk til på Fedje, og nå begynner båtsesongen for alvor. Vi har en del oppdrag hvor vi må slepe mindre båter som har fått problemer, sier han.

Det er Kystverket som har driftsansvaret for losbåtene, og mannskapene har døgnvakt.