21-åringen fra Årdal er overbevist om at han hadde englevakt.

— Det er nesten som jeg blir religiøs. Vi har hatt utrolig flaks. Det var med nød og neppe vi kom oss unna, sier NHH-studenten til Bergens Tidende.

Vurderte å hoppe

— Vi vurderte å hoppe fra andre etasje, men klarte å ta oss ned den røykfulle trappen. Vi løp ut i hagen i bare trusen, forteller Berge. Der sto fortvilte naboer og ventet. En av dem måtte hoppe fra verandaen i første etasje. En ung mann i nabohuset sto parat til å ta imot henne.

21-åringens far, Ivar Berge, skal til undersøkelse på Haukeland i dag, og overnattet hos sønnen.

— Det er mye trafikkstøy i området. Jeg kjøpte ørepropper til pappa, slik at han skulle få sove. Pappa mente jeg skulle kjøpe et par til meg selv også. Til alt hell fulgte jeg ikke rådet hans. Da hadde jeg nok ikke våknet, forteller Berge. Begynner på nytt

Nå må årdølen begynne helt på nytt.

— Jeg gikk og vandret rundt som en lasaron i gatene i dag. Alt jeg eier er borte. Alt må kjøpes, sier han fortvilet.

— Jeg kommer særlig til å savne noen gamle møbler fra besteforeldrene mine og et maleri som kjæresten min har malt. Ufattelig trist. Likevel: Dette er materielle ting. Det viktigste er at ingen omkom.

I natt bodde Berge på sykehushotellet ved Haukeland sammen med sin far.

— Så får vi se om jeg finner meg en studenthybel etter hvert.

Et eldre ektepar i andre etasje var på hytten på Sotra da den eksplosjonsartede brannen startet.

— Det er nok tøffest for dem. De har bodd her svært lenge, og har mange minner herfra. På grunn av finværet valgte de til alt hell enn tur på landet, forteller Berge.

Reddet av nattevakt

Per Harald Sunde bor i naboleiligheten til årdølen. 48-åringen skulle egentlig hatt friuke, men måtte i siste liten steppe inn og ta ekstra nattevakter.

Sunde hører dårlig, og nattevakten reddet kanskje livet hans.

— Politiet ringte like før klokken 04 i natt. «Huset ditt står i fyr og flamme. Du må komme deg hjem,» var beskjeden. Jeg fikk sjokk, sier han til Bergens Tidende.

FLAKS: Studenten Lars Ivar Berge besøkte i går kveld det som var igjen av leiligheten hans. – Bare tilfeldigheter hindret at menneskeliv gikk tapt, sier han.
FOTO: EIRIK BREKKE