— Det var dramatisk. Det skumle var størrelsen og farten på båten. Den ville rent oss i senk om vi nærmet oss, sier Øyvind Hillestad, utrykningsleder i Brannvesenet.

Den 27 fot store båten kom ut av kontroll etter å ha kjørt inn i fiskeoppdrettsanlegget ved Vetås. Da Hillestad og båten hans kom frem til den forulykkede båten, var den ute av kontroll, og kjørte i ring med en fart på rundt 15 knop.

— Båten hadde en tydelig flenge på mellom tre og en halv og fire meter, så vi kunne se rett inn i båten, sier Hillestad.

Før de kunne gjøre noe annet, måtte de senke hastigheten på båten på en eller annen måte.

Båten sank raskt

— Vi fikk tak i et langt tau som vi prøvde å sirkle rundt den forulykkede båten med. På den måten håpet vi at tauet kunne ta tak i propellen, slik at den fikk redusert motorkraft, forteller Hillestad.

Til slutt lykkes de, og farten ble senket til rundt fem knop. Men det skulle føre til et helt nytt problem.

— Når farten sank, kom flengen i båten under vann, og den tok inn vann raskt. Baugen sank tydelig ganske fort, så jeg kunne se at båten var på vei ned, sier Hillestad.

Hoppet ombord

På neste omsirkling hoppet han ombord i den synkende båten, og begynte å lete etter personen som Luftambulansen hadde observert ombord.

— Da jeg kom inn i båten, var hele kabinen full av vann. Jeg fikk tak i en fot under vann, og fikk dradd mannen opp av vannet og lenger bak i båten, sier han.

Hillestad skulle så forsøke å styre båten inn mot land, men kursendringen førte til at båten tok inn vann enda raskere. Han måtte fortsette å kjøre i sirkel.

- Hjertet slo ekstra slag

En annen båt kom til, og den bevisstløse mannen ble fraktet til land. Nå kom det enda en mann ombord i den forulykkede båten, og de to fortsetter å lete etter personer ombord.

— Båten fortsetter å synke mens vi søker. Da vannstanden nådde meg til brystet, var båten ferdig gjennomsøkt uten at vi hadde funnet flere. Hjertet slo et par ekstra slag mens det stod på, forteller Hillestad.

Mannen i live

Mannen, er i 50 årsalderen, ble fraktet til Haukeland Universitetssykehus. Tilstanden hans blir opplyst å være alvorlig men stabil. Mannen skal ifølge sykehuset ha vært svært nær ved å drukne.

Politiet fikk beskjed om den løpske båten klokken 21.58 i kveld. Både brannvesenet, dykkere, politiet, hovedredningssentralen og redningsskøyter ble underettet.

Kari Brendehaug var øyenvitne til hendelsen, og hun beskriver opptrinnet slik:

— Båten kom sørfra mot nord. Så dreide den litt mot vest, men svingte ikke nok slik at den kjørte rett i oppdrettsanlegget. Den lå en stund i ro uten at noe skjedde. Plutselig kom motoren i gang igjen, og så gikk den i ring hele tiden, sier hun til bt.no.

Hun sier at det i tillegg til politibåt og flere andre båter, også kom et helikopter til stedet for å hjelpe.

REDNINGSMANNSKAPET: Båten er brakt på land, og redningsmannskapet kan ta en pust i bakken.
Erlend Spurkeland
KJEMPEFLENGE: - Baugen sank tydelig ganske fort, så jeg kunne se at båten var på vei ned, sier Øyvind Hillestad.
REDNINGSMANN: Øyvind Hillestad i brannvesenet.
Erlend Spurkeland
REDDET: Båten blir heist opp fra sjøen.
Erlend Spurkeland
PÅ STEDET: Vraket av båten blir inspisert på land.
Erlend Spurkeland