Redningsmannskaper rykket ut etter at de fikk melding om at en båt gikk i ring ved Rongesund bro i Øygarden, nord for Sotra. Båten var uten fører, og en mann var observert i sjøen.

Redningssentralen på Sola fikk melding om hendelsen i 15.30-tiden mandag. Et kvarter senere opplyste redningsleder Ola Waage at mannen var plukket opp, og senere ble han fløyet til Haukeland universitetssjukehus med luftambulanse. Mannens tilstand var sent mandag kveld kritisk, ifølge sykehuset.

— Forsøkte å starte båten

— Vitner på land forteller at mannen plundret med å starte båten. Da den plutselig begynte å gå, falt han i sjøen, sier Waage.

Han anslår at mannen lå i vannet mellom et kvarter og 20 minutter før han ble plukket opp.

Øyenvitner på stedet forteller BT at de hørte høy skriking fra under broen, og så en båt som kjørte i ring i stor fart.

— Vi så en person i vannet som så ut som han svømte mot land, sier en som så aksjonen fra land.

Oppdaget båt fra stuevindu

Even Rong var en av to båteiere som dro ut og reddet mannen i land. Han bor i Veslevarden, og har god utsikt over Rongesundet fra stuevinduet.

— Det var guttene mine som først så båten fra stuen og varslet meg. Da jeg så i kikkerten at det var en mann i sjøen, var det bare å slå av kokeplaten og styrte ned til båten, sier Rong.

Rong og eldstesønnen skyndte seg ut på sjøen. Det samme gjorde en annen båtfører de ikke kjenner navnet til. Sammen fikk de den da bevisstløse mannen opp av vannet og startet livreddende behandling mens de fraktet ham i land.

— Det er første gang jeg har vært med på noe så dramatisk, sier han.

Sterk strøm

Rong forteller at ulykken skjedde relativt nært land.

— Men strømmen er sterk i området, og det kan ha gjort det vanskelig å svømme i land. Den strømmen er ikke til å spøke med, sier han alvorlig.

Også Wilhelm Torsvik, som driver Rongesundet båtutleie, rykket ut på sjøen så snart han hørte om ulykken.

— Jeg ble oppringt av noen kompiser og kjørte straks ut til Rongesundet. Jeg var ikke med på selve redningsaksjonen, men fikk tauet bort båten, sier Torsvik.

Han forteller at det ikke var store bølger da ulykken skjedde, men at det er et skummelt farvann.

— Uten kjennskap til sjøen her, er det lett å gjøre feil. Det kan blåse ganske kraftig og det er sterk strøm her når det går mot flo.

Selv tar han ingen sjanser når han leier ut båter.

— Vi legger oss høyere enn loven i kontraktene våre, og påbyr alle som leier båt å bruke redningsvest. Ifølge loven er det nok å ha den om bord, sier Torsvik.

FØRSTEHJELP: Her får naboene 22-åringen opp av sjøen og inn til land.
ROALD ATLE FURRE