— Det kom flammer ut av vegger og tak. Vi måtte slå ned den verste brannen, før røykdykkere kunne gå inn. De fant en person som ble tatt ut i live. Det var full fyr utenfor rommet hun var i, forteller brannmester Jarle Erdalsdal.

Tilstanden til den rundt 80 år gamle kvinnen var lørdag kveld ustabil, etter at hun hadde fått livstruende røykskader, opplyser Haugesund sjukehus.

Likevel fikk brannen et tragisk utfall: Da røykdykkere tok seg inn i bygningen, fant de Fanny Askeland (75) død.

Erdalsdal ledet brannvesenets kamp mot flammene på Sveio bu- og omsorgssenter natt til i går.

— Da meldingen kom, kalte jeg inn alt mannskap fra begge stasjoner umiddelbart. Det var to om natten og brann i et omsorgssenter - jeg tenkte på det verste scenarioet, sier Erdalsdal.

- Trist at en døde

Brannen startet i Klokkarbakken, en avdeling for demente. Da brannvesen og politi kom til stedet, var allerede de fleste av de 13 beboere evakuert fra den brennende bygningen.

— Innsatsen fra de fem som var på jobb på senteret gjorde nok at ikke flere liv gikk tapt, sier Erdalsdal. Han får støtte av operativ uteleder i politiet, Johan Sund Eliassen:

— Det var svært vanskelige forhold. Det var midt på natten, mange var ikke helt våkne, og de fleste måtte ha hjelp av andre til å bevege seg. De ansatte som fikk evakuert beboerne gjorde en kjempejobb, sier Eliassen.

— Det er svært trist at en person er død, men dette kunne gått så forferdelig mye verre, sier ordfører Jorunn Skåden i Sveio kommune.

Flere fikk røykskader, og to personer var i går kveld fortsatt til behandling ved Haugesund sykehus. Tilstanden til den ene var i går kveld kritisk.

Bedt om hjelp fra Kripos

Brannen skal ha startet i et fellesrom, men det er foreløpig uklart hva som er brannårsaken. Det ble drevet etterslukking til middagstider lørdag.

— Vi kommer til å ha vakt på stedet til mandag morgen, da vil teknikerne starte sitt arbeid. Vi har også bedt om bistand fra Kripos, sier lensmann i Sveio, Kåre Ravn Ottesen.

Det er ingen mistanke om at brannen kan være påsatt.

Beboere ved omsorgssenteret ved Sveio sentrum er forflyttet på grunn av brann- og røykskader i bygningene. 16 er flyttet til det kristne kursstedet Solgry, 16 er plassert i «Austbakken», en annen del av Sveio bu- og omsorgssenter. Her ligger de gamle dels i dagstuer og korridorer inntil videre, opplyser ordfører Skåden.

Sveio kommunes kriseteam ble i går satt i beredskap for å hjelpe pårørende og ofre for brannen.

Skremmende store skader

Den knapt ti år gamle delen for demente ved omsorgssenteret har fått skremmende store brann- og røykskader. Til tross for rask brannutrykning, har sot og røyk spredt seg til så å si alle seksjonene i bygget.

Bygningen er totalskadet og må bygges opp igjen. Ifølge ordfører Jorunn Skåden hadde kommunen planer om å bygge på omsorgssenteret. Nå må en enda større byggeaktivitet til.

Omsorgssenteret har kostet Sveio kommune rundt 60 millioner kroner med alle utbygginger. Det er uklart hvor stor skade brannen natt til lørdag har gjort i kroner og øre.

— Lørdagen var preget av samtaler med pårørende. Over helgen må vi starte drøftingene om hvordan den brannherjede avdelingen skal bygges opp igjen, sier ordfører Jorunn Skåden.

STORE SKADER: Den knapt ti år gamle avdelingen ved Sveio bu- og omsorgssenteret fikk overraskende store skader i brannen natt til i går. Brannen oppsto ikke i soverommene, politiet skal undersøke om en elektrisk feil kan være brannårsak.FOTO: TOR ANDRÉ JOHANNESSEN, SCANPIX
Johannessen, Tor Andrè
VÅKNE NABOER: Elise Emberland (81) (fra v.), Bergljot Haukås (82) og Margrete Årsnes (83) bor på Sveio bu- og omsorgssenter, vegg i vegg med demensavdelingen som brant. Elise og Bergljot holdt seg våkne hele natten etter den dramatiske brannen, og synes det er trist det som skjedde. FOTO: OVE A. OLDERKJÆR