Like etter klokken 18.30 tirsdag kveld var flybussjåfør Jim Petter Johnsen på vei til Bergen lufthavn for å plukke opp passasjerer. På vei gjennom Knappetunnelen så han til sin store overraskelse en liten pelsdott som beveget seg farlig nært trafikken i veikanten.

— Jeg ble veldig overrasket, men jeg hadde biler foran og bak meg, så jeg kunne ikke bare stoppe i 80 kilometer i timen, sier Johnsen.

Alle burde reagere slik, kattungen hadde ikke overlevd på motorveien hvis ikke jeg reddet den Jim Petter Johnsen, bussjåfør

Snudde bussen

Han fulgte med i speilet, men kunne ikke se at noen andre stoppet for å redde den lille kattungen. Så fort han fikk sjansen snudde han derfor bussen, for å gjøre det selv.

— Jeg hadde ikke samvittighet til å kjøre videre, så jeg tok en runde og kom tilbake til der jeg hadde sett den.

Han slakket ned farten, og fant den igjen. Da satte han på nødblinken og gikk ut for å redde katten.

— Den lå som en liten ball og var livredd. Jeg tok den i nakkeskinnet og tok den med inn i den tomme bussen, forteller Johnsen.

— Det var ikke så mye trafikk akkurat da, så det gikk greit, og det var ikke noe fare for trafikken, understreker han.

- Helt forferdelig

Vel fremme på Flesland ringte han til Dyrebeskyttelsen i Bergen, som kom og hentet den.

— Alle burde reagere slik, kattungen hadde ikke overlevd på motorveien hvis ikke jeg reddet den. At noen kan dumpe en katt på den måten synes jeg er helt forferdelig, og viser total mangel på empati, sier Johnsen.

- Hva hadde du gjort dersom du hadde hatt passasjerer i bussen?

— Jeg hadde gjort det samme, og gitt beskjed over høyttaleren om at dette var viktig og at vi skulle redde et liv.

Kastet fra bil i fart

  • Jeg synes det er gripende at en voksen mann gidder å bry seg, og vrenger bussen rundt for å redde en pelsbekledd venn i livsfare, sier leder for avdeling Bergen og Hordaland i Dyrebeskyttelsen Norge, Inger Johanne Graff.

Hun sier at kattungen mest sannsynlig er dumpet i tunnelen.

— Vi har funnet en pose i tunnelen med det som kan se ut som kloremerker, og katten er oppskrapet i ansiktet. Mye tyder på at den er sluppet ned i plastposen, for så å bli slengt ut av et bilvindu i fart, sier hun.

Flere katter dumpet

Graff anslår at kattungen, som har fått navnet Silver McFly, er 3-4 uker gammel. I går mottok Dyrebeskyttelsen det som mest sannsynlig er søsteren.

— En gutt var vitne til at den falt ned fra en 5-6 meter høy mur ved Krambua. Vi kan jo bare spekulere i om den har falt eller blitt dyttet, sier Graff.

Hun frykter at det er flere kattunger fra samme kull som er dumpet andre steder i byen, og oppfordrer folk til å være observante.

— Vi håper at folk umiddelbart tar hånd om dem dersom de skulle komme over flere kattunger, sier hun.

Silver og Silvia McFly omplasseres ikke før de er cirka 12 uker gamle. Har du et godt hjem til hjemløse katter, ta kontakt med Dyrebeskyttelsen for mer informasjon på post@dyrebeskyttelsenhordaland.no