Åshild Bryne er helikopterpilot i Fonnafly og har flydd helikopter i ti år. Lørdag fikk hun en forespørsel hun aldri har fått før.

— Jeg ble spurt om jeg kunne være behjelpelig med å finne seks kalver som var savnet i Modalen, og det sa jeg med glede ja til, sier hun.

- Lette i en uke

De savnede kalvene tilhører Ann-Jorunn Farestveit (25). Hun tok over driften av gården på farestveit for tre år siden, etter å ha holdt på med gård hele livet.

Opprinnelig hadde Farestveit åtte kalver, men tidligere denne uken opplevde hun det hun beskriver som sitt verste mareritt.

— Jeg fant to av kalvene døde etter at de hadde falt ned et stup. Det var helt forferdelig. Da bestemte jeg meg for å leie inn helikopter for å finne de andre. Jeg vet ikke hva det kostet enda, men det bryr jeg meg ikke om, sier hun.

Og helikopteret kom. Pilot Bryne hentet Farestveit, faren hennes og en til på gården i Modalen før de satte kursen mot Eksingedalen. Etter en halv time fant de endelig fire kalver.

De fortsatt å søke etter de to siste kalvene, som dessverre også viste seg å ha falt ned og dødd.

— Da vi hadde funnet alle kalvene satte jeg Farestveit og de to andre av i trygg avstand til der de levende kalvene sto, sier Bryne.

Mens hun returnerte til gården, kunne Farestveit og hjelperne bringe de fire kalvene ned i sikkerhet.

- Dette er det man frykter mest

Da bt.no snakket med den 25 år gamle gårdbrukeren lørdag kveld hadde hun nettopp satt seg ned i sofaen.

— Nå har jeg det ganske tungt. Dette er det man frykter mest når man har dyr, at de skal forulykke på en sånn måte, sier hun.

Samtidig er hun glad for at hun har funnet de døde dyrene.

— Nå vet jeg at de ikke ligger et sted og lider. Det verste er å ikke vite, sier hun.

Gårdbrukeren forteller at de fire kalvene som ble funnet står i fjøset og spiser høy.

— Jeg er utrolig lettet over at vi fant dem. Jeg er veldig glad for at det er over nå, sier hun.

Hyller kommunen

Bryne er veldig glad for at hun fikk bidra til at kalvene ble funnet.

— Jeg forsto at de var fortvilet etter å ha lett etter dyrene i mange dager, og at de var veldig knyttet til dem. Spesielt gledelig var det at vi fant dem, sier hun.

Til sammen tok oppdraget hennes en time.

— Dette oppdraget syntes jeg var veldig meningsfylt. Og så er jeg veldig glad for at Modalen kommune var så behjelpelige. De kom og leverte oss landingstillatelsen da jeg plukket Farestveit opp i Modalen, det er service, sier hun.

Ann-Jorunn Farestveit