Slumsøstrene i Bergen delte ut 550 matposer i dagene frem til jul. Det er 50 flere enn i fjor.

— Enkelte har ikke penger igjen etter å ha kjøpt gaver til barna, sier slumsøster Marianne Naustdal.

Posene inneholder hermetikk, supper, pålegg, brød, kaffe, smør, kjeks og sjokolade. Ingen luksus, med andre ord, men for mange er innholdet helt nødvendig for å få et minimum av julestemning i hjemmet.

Dobling i julen

— Det er både enslige, familier, enslige med barn og eldre som henvender seg til oss. Mange søker seg til oss bare i julen, da er det så mye annet som skal kjøpes, sier daglig leder Marianne Naustdal ved Frelsesarmeens slumstasjon i Ladegårdsgaten.

En vanlig måned deler slumsøstrene ut mellom 200 og 240 matposer. Det tallet blir altså mer enn doblet i desember. Naustdal tror julepresangene bidrar til å sprenge budsjettet til enkelte som lever helt på fattiggrensen.

— De prioriterer gjerne å kjøpe gaver til barna, tantebarn eller barnebarn. Da kommer ofte maten i annen rekke, og de må søke hjelp for å fylle kjøleskapet, sier hun.

Slumstasjonens arbeid finansieres av gaver fra private og bedrifter, i tillegg til det som blir samlet inn i Frelsesarmeens julegryter. Totalt kommer det inn i underkant av én million kroner i Bergen i år. Det rekker til å forsyne de som ber om det, men Naustdal forteller at været gjorde julegrytene litt skrinnere i år enn tidligere.

— Folk er flinke å gi, men når det regner konstant haster de forbi mellom bygene. Da blir det mindre penger på oss, sier hun.

Vegetar-julaften

Det er ikke bare Frelsesarmeen som har bidratt til at flest mulig kunne spise seg mette i julen. Kirkens bymisjons årlige arrangement samlet over 400 mennesker.

For første gang var også Robin Hood- huset i Hollendergaten åpent julaften. Mellom klokken 10 og 18 inviterte møtestedet for økonomisk vanskeligstilte til julegrøt og vegetarmiddag.

— Det var et tjuetall mennesker her som ønsket å feire en litt alternativ jul. Mange var unge mennesker uten så mye nettverk i Bergen - studenter og andre som ikke har dratt hjem til jul, forteller daglig leder Bjørn Simonsen.

Han mener det er viktig å ha et livssynsnøytralt arrangement på julaften, siden enkelte vegrer seg mot å gå i en kirke. Vegetarmenyen ble godt mottatt.

— Ingen kom og spurte etter pinnekjøtt eller ribbe, i hvert fall. De som ville ha det gikk vel på Bymisjonens arrangement.

Sunde, Helge