• Jeg ble jeg tatt av dragsuget fra skipet som kantret. Da trodde jeg at jeg ikke ville overleve. Slik beskriver Charlie V. Gallano øyeblikket da han kastet seg i den iskalde sjøen. Minutter senere ble han plukket av Frank Eines på redningsskøyta Odd Fellow.

— Jeg svømte det jeg kunne for å komme vekk fra båten. Da jeg kom opp til overflaten var det mørk. Jeg prøvde og komme meg så langt vekk fra skipssiden som mulig. Etter noen minutter fikk jeg tak i en plastting som drev i sjøen. Jeg så også at det var et skip i nærheten. Da skjønte jeg at kom til å klare det.

Foran åpne mikrofoner og kameraer forklarte den 44 år gamle filippinske maskinisten hvordan han opplevde dramaet og tragedien da «Rocknes» kantret. Rolig, men likevel sterkt preget av det marerittet han har gjennomlevd beskrev han hvordan han og de andre overlevende opplevde redningen og også dagene, tankene og følelsene etterpå.

Tungt savn

— Jeg er svært glad over at jeg overlevde. Men det er tungt å bære at mange av vennene og kollegene mine ikke klarte det, sa han.

Gallano arbeidet som maskinist om bord i «Rocknes». Det var han andre tur med båten etter at han mønstret på i november.

Da «Rocknes» gikk inn i Vatlestraumen mandag ettermiddag, arbeidet han og tre kolleger på dekk. De siste minuttene før skipet krenget, beskriver han slik:

— Jeg merket at noe traff skipet. Det smalt. Rett etterpå begynte skipet å krenge mot styrbord. Mens jeg klatret opp mot det høyeste punktet på skipet, ropte jeg til vennene mine at de måtte komme etter. Til slutt var jeg likevel så nær vannet at jeg hadde ikke noe annet valg enn å hoppe.

Da Gallano kom til overflaten, var to av arbeidskameratene hans borte. Den tredje var skadet. Bare noen minutter seinere ble de plukket opp av redningsskøyten Odd Fellow II, som tilfeldigvis var like ved havaristen.

Ingen redningsdrakter

Gallano og de andre som hoppet i sjøen, fikk aldri tid til å ta på seg overlevingsdrakter eller annet redningsutstyr.

— Jeg tror det gikk mellom fem til syv minutter før vi ble trukket opp av sjøen. Jeg er ikke sikker på om vi hadde klart oss særlig lenger, forklarte han

Han forteller også at mange av mannskapet befant seg innendørs da «Rocknes» gikk gjennom Vatlestraumen.

— Jeg vet at det var mange som var i lugarene sine. Noen av dem lå sikkert og sov. De hadde aldri noen sjanse til å komme seg på dekk på så kort tid, mener han.

Gallano fortalte at han tenke på familien sin, på kona og de tre barna på 22, 18 og 11 år.

— Og jeg bad til Gud hele tiden.

Et mysterium

Seinere på kvelden, etter han kom om bord i redningsskøyten, var han glad han fikk ringe hjem og fortelle at han var berget.

Fem døgn etter er det fremdeles et mysterium for den filippinske maskinisten at ulykken kunne skje.

— Det er uforklarlig. Det er helt nytt skip. Maskinene er nye og alt utstyret om bord er det mest moderne som finnes, sa Gallano, som beskrev arbeidsmiljøet om bord i Rocknes som godt.

— Jeg elsket denne båten og jeg holdt av mine kolleger. Vi var som en familie. Mange av oss kjente hverandre godt. Vi lo og spøkte alltid mye sammen.

Gallano er den eneste overlevende som har villet møte media etter ulykken.

— Jeg ønsker å fortelle dere hvordan det faktisk skjedde. Dessuten vil vi gjerne få takke alle som har vært med på redningsarbeidet. Vi er alle svært imponert, understreket han.. Han ga også mye ros til det filippinske miljøet i Bergen, som har vært til stor hjelp og støtte for de overlevende.

Takknemlig

Spesielt understreket han takknemligheten til de tre som var reddet ut av vraket.

— Forholdene inne i båten var svært vanskelig. Det var helt mørkt. Men de kunne høre helikoptrene og redningsfolkene som banket på skroget. Bankingen hjalp dem til å holde motet oppe,

Bare en gang under det halvtimeslange pressemøtet, brast Gallanos stemme. Det var da han fortalte om sine egne og de andre overlevendes følelser da de så igjen ulykkesstedet torsdag ettermiddag.

— Det var en tung stund. Det var så mange vi ikke fikk se igjen, sa han stille.

Til tross for marerittet han opplevde, tor Gallano han vil reise til sjøs igjen.

— Livet må gå videre, sier han.

HJERTELIG GJENSYN: Det var redningsmann Frank Eines på Odd Fellow II som berget Charlie V. Gallano opp av sjøen etter forliset. I går møttes de igjen.