• Hadde vi kommet 5-10 minutter senere hadde nok liv gått tapt.

Natt til søndag fikk lastebåten «Molo Trader» motorstopp utenfor Stad. Med sterk vind, ni meter høye bølger og kurs rett mot land ble det noen dramatiske timer for mannskapet.

Til alt hell var fiskebåten «Knester» fra Austevoll like i nærheten.

Desperat

— Vi fikk en desperat melding om at lastebåten trengte hjelp. Vi var den eneste båten i nærheten, så vi satte full fart mot stedet. Da vi kom frem var skipet mindre enn 300 meter fra brenningene. Hadde vi kommet fem minutter senere kunne vi ikke ha reddet dem, sier styrmann Daniel Stenevik.

Hvis «Molo Trader» hadde vært litt nærmere land hadde fiskerne ikke våget å gripe inn.

— Det var altfor dårlig vær til å mannskapet i lastebåten kunne gå i livbåter, og vi har ikke noe utstyr hos oss så vi kunne plukket dem opp fra vannet hvis båten deres hadde blitt knust.

«Knester» kjørte tett opp til havaristen så de sto bau mot bau, og fikk kastet over en line.

— Vi hadde ikke tid til å snu. Vi fikk festet to slep og begynte å bakke bakover. Ett av slepene røk i det harde været, men det andre holdt stand.

- Kritisk

Den moderne fiskebåten har kraftige motorer og klarte å holde havaristen unna land i to timer.

— Situasjonen var kritisk. Vi var redde for at slepet skulle ryke, og vi holdt på å dulte sammen flere ganger. Vi hadde kontakt med mannskapet på den andre båten over radio underveis. De takket oss så mye for hjelpen, men jeg var redd de takket for tidlig, forteller skipper Mons Eivind Troland på «Knester».

Han mener hele mannskapet på fem kunne mistet livet hvis fiskerne ikke hadde vært så nær.

— Hvis vi hadde kommet 5-10 minutter senere hadde båten gått rett opp i brenningene, og saken ville fått et tragisk utfall. Det er jeg nesten 100 prosent sikker på.

- Kjempeinnsats

Fiskebåten skulle egentlig gå en annen vei, men på grunn av dårlig vær tok de en mindre forblåst rute for å skjerme fiskefangsten. Det kan ha reddet lastebåten fra å bli knust.

Etter hvert kom redningsskøyten «Kristian Gerhard Jebsen» til unnsetning og slepte lasteskipet videre.

— Dette kunne gått fryktelig dårlig. Det var rett og slett drittflaks at fiskebåten var der. Det er ikke en enkel operasjon å få festet en line på en annen båt i så tung sjø, så fiskerne har gjort en kjempeinnsats, sier styrmann Knut-Even Rislaa på «Kristian Gerhard Jebsen».

Evig takknemlig

— Motoren stoppet på heltgalt sted til helt gal tid, sier kaptein Rudolf Dahl på «Molo Trader».

Han prøver å glemmehendelsen, men er svært takknemlig for hjelpen han fikk.

— Det er det flotteste somnoen gang har hendt, jeg er evig takknemlig.

Lastebåten er nå i fulldrift igjen.

— Nå må vi glemme dette ogkomme oss videre. Slik blir man etter 40 år på sjøen.

REDDET: Fiskebåten «Knester» har dratt «Molo Trader» inn i tryggere farvann. Her har også redningsskøyten «Kristian Gerhard Jebsen».
DANIEL STENEVIK