De to seilerne Daniel Birkelund og Andreas Berntsen, begge fra Bergen, var i ferd med å krysse Nordsjøen med kurs for Shetland da de fikk problemer med båten mandag formiddag.

Birkelund og Berntsen kjempet flere timer i stadig større bølger før de bestemte seg for å søke hjelp.

Seilbåten «Serenity Now» på 29 fot tok inn vann, seilene var revet i stykker, og de to trengte umiddelbar assistanse. Seilerne sendte ut en hastemelding på VHF-radioen fra en posisjon ca. 70 nautiske mil øst for Shetland.

Meldingen ble fanget opp av fiskebåten «Budding Rose», som kontaktet kystvakten på Shetland. Fiskebåten befant seg ca. 7 nautiske mil fra seilbåten, og satte kursen mot de to bergenserne for å assistere.

Mistet radioen

Da kystvaktens helikopter kom frem til båten hadde de to kontroll over båten, men situasjonen ble raskt forverret da «Serenity Now» mistet strømmen og dermed alle muligheter til å kommunisere.

Ifølge skipper Birkelund var det på dette tidspunktet de to besluttet at seilbåten ikke var noe blivende sted.

— Helikopteret kom frem og sirklet flere ganger over oss mens situasjonen ble mer alvorlig. Vi mistet radioen og bestemte oss for å forlate seilbåten, sier han.

— Vi fikk varslet helikopteret om at vi ønsket å forlate båten. Den sank fem minutter etter at de hadde løftet oss ut, fortsetter han.

Fløyet til Shetland

Andreas Berntsen berømmer redningsmannskapene for en dyktig utført aksjon.

— Beslutningen om å forlate båten var vanskelig å ta, men vi er glade for at vi gjorde det, sier han.

Seilerne ble fløyet til kystvaktens helikopterbase på Sumburgh flyplass, der de landet kl. 12.30 lokal tid mandag.

— Begge mannskapene fra den sunkne båten var heldigvis uskadete og trengte ingen medisinsk assistanse, sier Neil Cummins i kystvakten på Shetland.

Birkelund og Berntsen ble tatt hånd om av fiskeriforeningen i Lerwick, der de fikk hjelp til å skaffe seg klær, ringe hjem og ordne med transport tilbake til Bergen.

I HAVSNØD: Med seilene i fillebiter, uten motorkraft og uten strøm måtte de to seilerne forlate båten.
HÅNDBALLTRENERE: Begge seilerne er trenere for håndballag i Bergen, Daniel Birkelund (til venstre) for Nornen, og Andreas Berntsen for Årstad.
arkivfoto