— Hun bare gurglet og ble blåere og blåere. Jeg var nesten sikker på at hun skulle dø, sier mamma Maj Torstensen (31).

Familien var et godt stykke ut i middagen med pølser og potetstappe da Ronja mistet tålmodigheten. Treåringen hadde spist sin porsjon. På pappas tallerken var det fortsatt pølse igjen. Store pølsebiter.

— Jeg holdt på med å kutte opp mer mat til henne, da hun plutselig forsynte seg, sier pappa Harald Herikstad (35).

Ronja ble grå. Hun begynte å puste tungt. Foreldrene slo alarm.

Ostepølse i lungene

De forsøkte å få pølsebiten opp igjen. De banket på ryggen til jentungen og hamret på magen. Ingenting hjalp.

— Vi skjønte fort at dette ikke gikk bra. Vi ringte 113, og minuttene gikk. Det er det verste jeg har opplevd, sier moren.

Da de hørte ambulansen tak faren barnet i armene og løp dem i møte. Samtidig var redningspersonell ved Luftambulansen varslet. En bil med akuttmedisinere holdt høy fart mot Åsane.

Midt på motorveien i Eidsvåg nådde ekspertene frem til ambulansen, og jenten fikk avansert førstehjelp i veikanten. Det reddet livet.

— Vi hørte på radioen og skjønte det var alvorlig. Pølsebiten lå under stemmebåndene og kunne ikke plukkes opp. Den eneste sjansen vi hadde til å redde Ronja var å dytte pølsebiten ned i luftrøret, og videre ned i høyre lunge, sier overlege Ivar Austlid ved akuttmedisinsk seksjon, Luftambulansen.

Frykter utflytting

I dag arrangerte Luftambulansen gjensyn for familien og redningsmannskapene på basen innerst ved Store Lungegårdsvannet på Grønneviksøren, Møllendal. Foran fotografene fra avis og tv var Ronja lite villig til å vise frem bamsen hun hadde fått.

Kanskje hadde hun mest lyst til å reise hjem? Det har i alle fall Luftambulansen, som for tiden kaster lange blikk over vannet til Nygårdstangen, der de ble kastet vekk i fjor høst.

— Det stod om minutter da Ronja ble reddet. Hvert år har vi 5-10 slike utrykninger der minuttene teller. Vi har vår base her på lånt tid. Vi bør være i Bergen sentrum, og helst på Nygårdstangen, hvor brannvesenet etter hvert skal stasjoneres, sier Guttorm Brattebø, seksjonsoverlege for akuttmedisin i Helse Bergen.

Det jobbes med ny reguleringsplanen for områdene rundt Store Lungegårdsvannet. Luftambulansen frykter at de må vike for boligbygging. I år vil Luftambulansen ha utført 200 utrykninger innen en radius på 8 km fra Bergen sentrum. Alle gjøres med bil.

SE REPORTASJE PÅ TVHORDALAND KLOKKEN 23.35.

RONJAS REDNING: – Det ble moste poteter og babymat en god stund, sier pappa Harald Herikstad (35) om ukene etter 9. februar, da Ronja nesten døde av pølsekvelning. I går møtte Ronja igjen sin redningsmann, overlege Ivar Austlid (t.v.) fra Luftambulansen. FOTO: ODDLEIV APNESETH