Polarforsker Sigurd Sande fra Norheimsund ble lørdag reddet fra Antarktis etter å ha ligget to uker med brukket ankel. I Sør-Afrika ventet konen Margunn.

Sande har vært stasjonert ved den norske Troll-basen i Antarktis siden februar.

For to uker siden brakk han ankelen i ulykke på en fjelltopp. Etter en strabasiøs tur kom han seg ned igjen til basen. På grunn av dårlig vær har han blitt liggende der i to uker og ventet på at et sørafrikansk fly kunne hente ham.

Lørdag var været endelig bra nok.

— Alt går greit med ham, og det er ingen dramatikk, sier en lettet kone, Margunn Fosso Sande, på telefon fra Sør-Afrika.

Ble operert

Sande ble operert søndag formiddag

— Vi er svært lettet over at Sande nå er under behandling på sykehus i Cape Town, sier miljøvernminister Erik Solheim i en pressemelding.

Solheim berømmer Norsk Polarinstitutt som har vært i stand til å håndtere en slik krisesituasjon under meget krevende forhold.

- Lenge å vente

Da BT ringte Sandes kone, hadde hun ikke fått snakket med mannen enda. Det er over åtte timers flytur fra basen og til det sørafrikanske fastlandet.

Hun var lørdag kveld på vei til flyplassen i Cape Town for å møte mannen igjen, over åtte måneder etter at han forlot Norheimsund.

— Klart det har vært lenge å vente, ikke minst etter at han brakk foten. Men når man reiser til en sånn plass, må man regne med at det går tid, sier hun.

Ifølge TV 2 har redningsaksjonen kostet et millionbeløp. Mannskapene på basen har slitt hardt for å åpne den nedsnødde flystripen.

— Dette har bekymret oss. Vi er veldig, veldig lettet over at det har gått bra. Det største problemet har vært været i området. Det er 14 dager siden ulykken nå. Vi har en gang tidligere forsøkt å fly inn for å hente ham, men flyet måtte snu på grunn av dårlig vær, sier kommunikasjonsdirektør Gunn Sissel Jaklin i Norsk Polarinstitutt til tv2nyhetene.no.

«Glad eg lever»

Dette har Sande selv skrevet om ulykken, i sin dagbok på internett:

«Geir og eg reiste på tur til toppen av Buddamagen i dag, Eg knakk ankelen på toppen. Ulykka skjedde ca kl. 18.30 og vi var tilbake på stasjonen Kl.01.30 om natta etter en strabasiøs tur ned. Bortimot 30 kuldegrader på toppen og sur vind. Geir surra ryggesekken min rundt foten slik at den vart meir stabil, han gav meg og dunjakka si. Var og sterkt forfrosen på beina , samt all hud på baken var vekke. Glad eg lever».

Tilstanden skal være alvorlig, men stabil, for Sande.

— Jeg har ikke detaljene fra legen, men under omstendighetene går det bra med ham. Men det er et så komplisert benbrudd at han måtte på sykehus, forteller Jaklin til tv2nyhetene.no.

SCANPIX