— Et skikkelig adrenalinkick, sier løytnant Roar Gabrielsen etter 10-12 sekunder som levende torpedo, på vei mot overflaten i Herdlefjorden.

Mannskapet på KNM «Utvær» trener på hvordan de kan redde seg ut fra ubåten i en krisesituasjon. Ubåten har lagt seg pent til rette på sjøbunnen.

Betryggende

— Det er betryggende at det faktisk finnes gode redningsmetoder dersom man skulle bli innesperret i ubåten, sier løytnanten, etter å ha tatt av seg «månedrakten» som benyttes under oppstigningen.

Mannskapene om bord i overflatefartøyene var overrasket da Gabrielsen brøt vannflaten som førstemann opp fra dypet. Han skulle egentlig ha vært blant de siste opp. Men han hadde gyldig grunn til å «smite» i køen.

— Konen min er innlagt på Kvinneklinikken. Fødselen er i gang, og jeg vil nødig gå glipp av den, forklarte han.

— Hva sa hun til deg da hun ringte?

— Ta vare på deg selv, og kom deg opp fra ubåten.

Og Gabrielsen lystret ordre, selv om den denne gangen kom fra hjemmefronten og ikke fra overordnet, militært hold. Han hadde ingen problemer under oppstigningen. Dykkerlege Jan Risberg inspiserte ham, før løytnanten ble dimittert og hastet av sted for å ta imot familiens annenfødte, en jente.

Omfattende trening

Ubåtmannskapene må gjennom et omfattende treningsprogram i vanntårnet på Haakonsvern før de mønstrer på undervannstjenesten.

— Vi holder også teoretiske forelesninger for dem. Til disse henter vi inn fagpersonell som forteller om hvilke belastninger et ubåtmannskap kan bli utsatt for, både fysiske og psykiske. Det er viktig at de er på forberedt på hva som venter dem i en eventuell krisesituasjon, sier kommandørkaptein Dagfinn Blehr, sjef for dykker- og froskemannsskolen på Haakonsvern.

De som fikk prøve fri oppstigning i Herdlafjorden, var først gjennom et tilsvarende opplegg i tanken på Haakonsvern.

— Dette var likevel noe helt annet, sier løytnant Gabrielsen.

Ut gjennom rør

Nede i ubåten tok han på seg spesialdrakten som brukes under evakueringen. Han klatret deretter opp i et rør på ubåten. Da lukene ned til oppholdsdelen i ubåten ble skalket, ble røret gradvis fylt med vann. Da vannet nådde hakespissen hans, ble den vanntette redningsdrakten fylt med luft. Så ble topplokket på røret åpnet.

Oppdriften som luften i drakten skapte, var nok til at Gabrielsen formelig ble skutt oppover og bort fra ubåten. Han hadde ingen oksygenflasker på ryggen. Han måtte puste inn og ut luften som var inne i drakten.

Fire meter i sekundet

Da han brøt vannflaten, var det som å se en champagnekork sprette opp. Hele overkroppen skjøt opp av vannet. Farten mot overflaten var rundt fire meter i sekundet.

— Så du noe under oppstigningen?

— Ikke så mye, men jeg merket det ble lysere like før jeg brøt vannflaten, sier løytnant Gabrielsen.

— Du blir ikke redd?

— Nei, overhodet ikke, men litt spent er man jo.

Han skryter ellers av fokuset på sikkerheten om bord i ubåtene.

— Alle er blitt mer oppmerksomme på hvor viktig redningsøvelser er etter «Kursk»-ulykken for noen år siden, sier løytnanten.

Royal Navy observerte

Royal Navy utviklet i sin tid denne redningsmetoden. Likevel var offiserer derfra med på øvelsen i Herdlafjorden for å lære.

— De har ikke vært flinke til å holde metoden ved like på samme måte som oss. Nå er de her for å gjenoppfriske kunnskapene sine, sier kommandørkaptein Dagfinn Blehr.

Fra 180 meter

Tidligere har norske ubåtmannskaper trent på å evakuere en ubåt på 180 meters i Bjørnefjorden.

— Det er ikke risikofritt å foreta en slik oppstigning, men vi unngikk skadetilfeller. Vi har heller ikke hatt slike problemer under øvelser fra mindre dyp, sier dykkerlege Jan Risberg.

Alle som melder seg til ubåttjeneste, må gjennom omfattende medisinske helsetester før de får gå om bord.

— Til slik tjeneste trenger vi dem som er best egnet for det, understreker Risberg.

UT FRA UBÅTEN: Som en torpedo «skytes» mannskapet ut av røret på KNM «Utvær». Farten mot overflaten er fire meter i sekundet. FOTO: PER EIDE, FORSVARET
ADRENALINKICK: ¿ Et skikkelig adrenalinkick, er Roar Gabrielsens beskrivelse av opplevelsen. FOTO: ARNE NILSEN
KLAR FOR DYKK: Ubåten KNM «Utvær» gjør seg klar til å dykke i Herdlefjorden. FOTO: ARNE NILSEN