Asbjørn Hole hadde vært ute på byen med noen venner, og på vei hjem var det en som foreslo at de skulle ta et nattbad. Det idylliske Ådlandsvannet ble imidlertid omgjort til leteområdet da Asbjørn ikke kom opp av vannet sammen med de andre.

— Jeg husker at vi badet, og vennene mine har fortalt at de ropte etter meg da jeg bare fortsatte å svømme utover. Men de klarte ikke å få kontakt med meg, forteller Asbjørn Hole.

Svømte i 45 minutter

Vennene ringte etter hjelp, og både brannvesen, politi og lege ble varslet. Dykkere ble sendt fra Bergen med Luftambulansen. Minuttene gikk, men de fant ikke Asbjørn i det området de trodde han var. Men letingen fortsatte.

— Jeg har drevet med konkurransesvømming tidligere, så vennene mine hadde fortsatt håp om at jeg kunne være i live.

Etter 45 minutter fant en gruppe brannmenn Asbjørn. På motsatt side av vannet og nærmere en kilometer unna der de trodde han var. Da brannmennene fikk ham opp i gummibåten var han utmattet og nedkjølt. Først på Haukeland våkner Asbjørn helt til igjen.

- Aldri mer

— Jeg merket ikke hvor kaldt det var, og fikk blackout da jeg svømte. Det neste jeg husker er at jeg våknet på sykehuset.

Opplevelsen satt en støkk i både Asbjørn og vennene hans.

— Det var første gang jeg har badet etter å ha vært på byen. Og det blir den siste.

Han har fått tilbakemelding fra venner om at heller ikke de kommer til å ta sjansen på å bade i beruset tilstand igjen.

— Det er tull å kombinere bading og alkohol, folk må ikke finne på å bade etter at de har drukket, sier Hole.

Det er stille ved Ådlandsvannet nå. For Asbjørn Hole kunne kombinasjonen med bading og alkohol fått fatale følger. Men han var heldig. Like heldig var ikke Anders Aubert Opdal.

- En kan ikke erfare alt selv

— Det er noen ting man ikke kan lære ved erfaring, da er det allerede for sent, sier Svein Opdal.

I oktober 2002 var sønnen Anders Opdal (21) ute på byen med noen kamerater. Ut på natten forsvant Anders fra kameratene, og han ble senere observert på vei ut mot Skoltegrunnskaien. I tre uker lette venner og familie etter 21-åringen, uten hell. Han ble funnet ved Skolten av Brannvesenets dykkere under en øvelse.

— Anders var en frisk og oppegående gutt. Vi vet ikke nøyaktig hva som skjedde, men han hadde vært på byen med noen kamerater, forteller faren Svein Opdal.

— Og vi har fått høre at selv små mengder med alkohol kan være katastrofale.

Alkohol setter kroppens funksjoner ut av spill og sammen med nedsatt bevissthet kan varmetapet halvere tiden en kan overleve hvis en havner i vannet. I vann som er kaldere enn 15-18 grader kan temperatursjokket alene føre til at personen går i koma umiddelbart.

— I havnen i Bergen er det også omtrent umulig å komme seg opp hvis en først har falt uti, sier Opdal.

- Har ingen garanti for noe

For familien var det en lettelse da Anders ble funnet. Det lignet ikke Anders å bli borte uten å si ifra, og uvissheten var ille.

— Det har vært en voldsom påkjenning, og vi har stor forståelse for andre som har vært i en liknende situasjon, sier Opdal.

Anders ble sist observert av en bussjåfør på Skoltegrunnskaien natt til søndag 20. oktober. Der sluttet alle spor.

-Det er viktig å ta vare på livet her og nå. For vi tenkte aldri på at det kunne ramme oss, sier han.

— Noen kan drikke i tretti år uten å få varige men. Men for andre kan én enkelt fest koste dem livet. Vi har ingen garantier for noe her i livet.

<b>- ALDRI IGJEN: </b>- Jeg kommer aldri til å bade i beruset tilstand igjen, sier Asbjørn Hole. I juli forsvant han her i Ådlandsvannet på Stord, under et nattbad. I 45 minutter lette letemannskapene etter ham før han ble funnet.<br/>FOTO: HELGE SKODVIN
<b>DA ALT GIKK GALT: </b>I 2002 mistet Ida og Svein Ingvald Opdal sønnen Anders i en drukningsulykke i Vågen i Bergen. Sønnen hadde vært ute på byen med noen kamerater da han forsvant. - Folk bør unngå å kombinere ting som kan gå gale, som alkohol og båtliv, sier Svein Ingvald Opdal.<br/>ARKIVFOTO: ARNE NILSEN