• Utrolig at de overlevde, sier Svein Kjørsvik (55). Sammen med naboene berget han tre menn opp fra sjøen etter båtulykken i Eidsvåg natt til mandag.

Alle tre var forslåtte og forfrosne etter grunnstøtingen, som skjedde i nærheten av Storholmen ved 01.05-tiden. Mennene ble sendt til Haukeland Universitetssykehus.

De tre kameratene havnet i sjøen etter å ha kjørt den 20 fot lange fritidsbåten sin rett på et sjømerke, en stake, like ved land. En av beboerne i sjøkanten meldte fra til alarmsentralen da han hørte braket.

Kjempesmell

— Jeg våknet av et ekstremt smell, ulykken skjedde rett utenfor huset mitt, sier beboer Svein Kjørsvik i Tømmerbakken på Eidsvågneset.

Han grabbet med seg en kraftig lommelykt og sprang ut for å se hva som sto på. Om lag 30 meter fra land lå to menn og klamret seg til båtvraket, mens en tredje mann hadde klart å svømme halvveis til land.

— Jeg ropte til dem, og de svarte at de klarte seg bra foreløpig, sier redningsmannen.

Midt i kaoset kom flere naboer ut til stranden, deriblant Helge Grindheim og Magnar Erik Øyhovden.

— Vi tre tok en av båtene som lå fortøyd der og dro vi ut i båt for å hente mennene opp av sjøen. Det var en tøff affære. To av dem blødde fra ansiktet, og de frøs skikkelig. Det var kaldt i sjøen, sier Kjørsvik.

At ikke mennene besvimte og druknet etter kollisjonen, er ufattelig, mener han.

— De var heldige som overlevde. Det var en kraftig smell, sier Kjørsvik.

Hjelpsomme naboer

Vel oppe på land fikk de skipbrudne mennene ulltepper av hjelpsomme naboer. De fikk også komme inn og varme seg mens de ventet på ambulanse.

Mennene, som er 19, 23 og 30 år gamle, er alle fra Bergen. Politiet antar at uhellet skyldtes feilnavigering, og har ingen mistanke om promille, opplyser operasjonsleder Asbjørn Andersen ved Hordaland politidistrikt til bt.no.

Bare en av mennene hadde redningsvest på seg, ifølge redningsmann Kjørsvik.

Rune Nielsen
Rune Nielsen
Rune Nielsen