Hunden Lotta forsvant under hjortejakt på Ruud ved Hella fergekai i Balestrand kommune søndag 20. desember.

— Den stakk til fjells etter hjort. Hunden hadde peiler på seg, men vi mistet signalene ved Fjærlandsfjorden, forteller Nils Arne Skjerven. Han var på jakt sammen med Lottas eier, Magne Lilleheier.

Det samme skjedde i fjor, så jegerne regnet med at hundene ville komme tilbake etter en stund.

— Vi lette etter henne gjennom julehelgen. Etterhvert gikk batteriet i peilieren tom for strøm. Å lete etter en hund i fjellet her, er som å lete etter en nål i høystakken, sier Skjerven.

Eieren måtte etterhvert reise tilbake til Oslo.

Fryktet Lotta var død

  • Vi tenkte at hunden var død. Eller at ørnen hadde tatt den, sier Skjerven.

Alle hadde gitt opp håpet om å finne «Lotta» da de plutselig fikk en telefon fra en familie på Menes.

— De hadde hørt en hund gjø på andre siden av fjorden. Nyttårsaften fikk vi låne en båt, krysset fjorden og begynte å lete igjen, forteller Skjerven.

Sammen med en kamerat tok han seg opp på hver side av et juv i området for å redde Lotta.

— Vi kom et godt stykke opp. Da fikk vi kontakt med hunden. Den ulte og gjødde. Men det var så bratt og ulendt terreng at vi måtte gi opp. Det var forferdelig.

De kontaktet Hafslo Røde Kors bregruppe for hjelp.

To klatrere tok seg opp fjellsiden i ettermiddag.

— De fant hunden på 770 meters høyde i stupende bratt terreng. Den har ikke kommet seg hverken opp eller ned. Men den er i uforskammet god stand og ser ikke ut til å lidd noen nød. Så vidt vi vet, er den helt uskadet. Det er helt fantastisk at den har overlevd, sier han.

- Utrolig lettelse

  • Det var en ufattelig lettelse, sier hundeeier Magne Lilleheier, som for en time siden fikk høre at Lotta var i god behold.

— Jeg er utrolig takknemlig overfor alle guttene som har stått på. Jeg kjenner terrenget der, og vet hvor vanskelig det er, sier Lilleheier.

Det har vært en tung jul for han og familien etter at begge hundene deres forsvant. Han var selv med og lette etter dem første dagen, men måtte reise hjem til Østfold lillejulaften. Tre dager etter fikk han melding om at Martha, valpen til Lotta, var kommet ned igjen av seg selv.

— Da måtte vi bare anse den andre som tapt, sier han.

Men onsdag fikk han ny telefon om at jaktkameratene hadde hørt livstegn oppe i fjellet, og i går ble hun lokalisert nøyaktig.

— Jeg har gått med et trykk i kroppen, vært helt nummen og følt meg hjelpeløs. Det er blitt dårlig med julemat, sier hundeeieren.

Blir pensjonist

I natt satt han klar til å kjøre til Sogn hvis ikke andre kunne delta i redningsaksjonen. Han er svært takknemlig overfor de fjellvante folkene som reddet den snart ti år gamle hunden som er av rasen Beagle.

Han er forundret over at hun overlevde på fjellet i over to uker, etter å ha jaktet hardt uken før.

Når hun kommer hjem skal hun få pensjonere seg, lover eieren.

— Nå skal hun få hvile. Det blir stas å få henne hjem, jeg gleder meg mest til å se gjensynet mellom hun og Martha. Hun har sturet hele julen fordi hun var savnet moren sin.