Hanne Farestvedt, som fyller 15 år i dag, skulle krysse et fotgjengerfelt i Labergsveien i Mjølkeråen i 17-tiden tirsdag ettermiddag, da det fatale skjedde.

— Jeg var på vei til skolen for å delta på konfirmantenes bøssebæreraksjon. Da jeg kom til fotgjengerfeltet i Labergsveien, lot jeg først to biler kjøre forbi før jeg begynte å gå over. Jeg husker at jeg så skyggen av en bil. Så ble det svart, forteller Hanne.

Fløy seks-syv meter

Bilen traff henne da hun nesten var kommet over gangfeltet. Hun knuste frontruten med hodet, fløy over bilen og landet i asfalten. Til sammen svevde hun seks-syv meter.

— Det neste jeg husker er at jeg lå på bakken. En nabo jeg kjenner, som er sykepleier, kom og hjalp meg og snart kom faren min syklende. Jeg hadde vondt i munnen og i knærne, men klarte å bevege armer og bein, sier Hanne.

Ambulanse, politi og luftambulanse var raskt på stedet, og hun ble fraktet til Haukeland Universitetssykehus i stor fart.

— Jeg husker hele turen, bare ikke hva som skjedde. Jeg var i sjokk og ante ikke hva som hadde skjedd, sier Hanne.

Nesten uskadet

Fortennene til Hanne er løse etter ulykken, og hun har noen blåmerker og sår på knærne og i ansiktet. Men ellers er hun like fin.

— Jeg er veldig glad for at det gikk så bra. Strengen min reddet tennene mine, og legene sier at det har hatt mye å si at jeg er godt trent, forteller 15-åringen.

Mor Linda Farestvedt opplevde å få alle foreldres mareritt-beskjed på tirsdag.

— Alt sammen er fortsatt litt uvirkelig. Det er som om jeg har sett en dramatisk film på TV, at det egentlig ikke har skjedd meg. Det er sikkert en forsvarsmekanisme i kroppen. Men det begynner å synke inn litt nå, sier Linda Farestvedt.

- Verden stoppet opp

Hun forteller at verden stoppet opp da hun fikk beskjeden om at Hanne var påkjørt.

— Man blir veldig praktisk når man får slike beskjeder. Jeg handlet uten å tenke. Men vi har vært gjennom mye med Hanne gjennom hele livet hennes, fordi hun ble født for tidlig. Vi snakker mye om det vi føler og tenker, noe jeg tror er viktig, sier Linda.

Seks medaljer

Hanne er lettere funksjonshemmet som følge av at hun ble for tidlig født, og var nybakt gullvinner da ulykken inntraff. Søndag kom hun nemlig hjem fra Danish Open, et internasjonalt svømmestevne for funksjonshemmede, med lommen full av medaljer. Fire gullmedaljer, én sølvmedalje og én bronsemedalje ble det på svømmeren fra Åstveit svømmeklubb.

Moren er sikker på at det var fysikken som reddet datteren.

— Det er utrolig at det gikk så bra som det gjorde. Hun har hatt englevakt. Men hun trener 16-18 timer i uken, og jeg tror fysikken hennes har vært avgjørende, sier Linda Farestvedt.

Fyller 15 i dag

Påsken blir nok uten trening denne gang, kroppen trenger litt hvile etter ulykken.

I dag feirer Hanne 15-årsdagen sin, med venner og familie.

— Jeg har hatt en fin dag så langt, og skal ha bursdagsbesøk i kveld, forteller Hanne.

— Det var ekstra spesielt å pynte til bursdag i dag, sier mor Linda.

Ti fotgjengere drept

Ti fotgjengere er drept i trafikken så langt i år. I en fersk undersøkelse utført av Norsk Respons på oppdrag for forsikringsselskapet TrygVesta, oppgir seks prosent av bilistene at de ikke alltid stopper for personer som står klar til å krysse gaten over en fotgjengerovergang.

De har ennå ikke hatt kontakt med kvinnen som kjørte bilen som traff Hanne.

— Men jeg regner med at hun tar kontakt når hun er klar for det. Hun har det sikkert tøft hun også, sier Linda.

Hanne og moren oppfordrer bilister til å være mer oppmerksomme.

— Folk bør ikke sitte og fikle med mobilen, eller gjøre andre ting, når de kjører, men være fokusert på det som skjer på veien. Så unngår man at sånt som dette skjer, sier Hanne.

Hun er nødt til å krysse fotgjengerfeltet hver gang hun går til skolen.

— Jeg håper bare jeg tør å gå over veien, sier hun.

NESTEN LIKE FIN: Hanne Farestvedt kom fra det hele nesten uten en skramme, og kunne skrives ut fra sykehuset etter bare to dager.
PRIVAT
I FRONTRUTEN: Hanne havnet med hodet rett i frontruten, før hun fløy seks-syv meter og landet i asfalten. FOTO: PRIVAT
GULLVINNER: Søndag kom Hanne Farestvedt hjem med seks medaljer i bagasjen etter å ha deltatt i Danish Open, et internasjonalt svømmestevne for funksjonshemmede i Danmark. FOTO: PRIVAT