Det sier kaptein Ingolf Holme på MF «Vikingen». Ambulansebåten «Rygerskyss», som er stasjonert på Sunde i Kvinnherad, rykket raskt ut og fikk fraktet mannen til kai på Leirvik på Stord klokken 13.35.

Samtidig landet Luftambulansen fra Bergen og tok hånd om mannen.

Ved Haukeland universitetssykehus får bt.no torsdag ettermiddag opplyst at den 48 år gamle mannen er alvorlig skadet, og tilstanden er ustabil. Han får intensivbehandling ved sykehuset. I morgentimene fredag opplyser sykehuset at mannen har blitt bedre, og tilstanden er oppdatert til lettere skader.

I følge politibetjent Tor Kristian Olsen ved Kvinnherad lensmannskontor er det ikke klart hva som fikk mannen til å falle over bord.

— Vi kommer til å kalle inn vitner i løpet av neste uke, sier Olsen.

- Traff bølge

Mannskapet på fergen handlet resolutt da de så en mann bli kastet over bord fra en lettbåt ved Klosterneset i Kvinnherad i dag.

— Han kom kjørende mot oss og gjorde noen bevegelser med båten. Antagelig traff han en bølge og ble kastet over bord, sier Holme.

Tidefergen var på vei fra Ranavik på Halsnøy til Skjersholmane på Stord med 12 passasjerer om bord. Fergemannskapet fikk raskt en redningsbåt på sjøen.

— Mannen hadde ikke vest på seg og lå og plasket i sjøen. Så gikk han under og lå til slutt med ryggen opp.

Kapteinen anslår at mannen lå i Klosterfjorden i cirka ti minutter før han ble plukket opp.

— Vi startet livredning og fikk vannet ut av ham, sier Holme.

Livløs

Klokken 13.14 ble Hordaland politidistrikt varslet av Hovedredningssentralen.

— En livløs mann er plukket opp av en båt på vestsiden av Klosterneset utenfor Halsnøy, sier operasjonsleder Harald Lekven ved Hordaland politidistrikt.

Ikke langt ifra fant de en båt som lå og fløt. Politiet mistenker at båten tilhører mannen.

LENA VERMEDAL
OVE A. OLDERKJÆR
LENA VERMEDAL