— Det er godt brannvarslingsanlegget virket. Det var skikkelige bjeller, sier de.

Mennene lå og sov da det i natt begynte å brenne i det fem etasjer høye Vestvik-huset på Nattrutekaien i Leirvik.

Barføtt i skoene, iført joggebukse, T-skjorte og dunjakke kom de to leietakerne seg helskinnet ut.

— Falsk alarm før

Begge våknet av brannalarmen, men Pedersen, som bodde i en leilighet i tredje etasje, tok den ikke så alvorlig i starten.

— Det har vært falsk alarm før. Jeg kikket rundt og luktet etter røyk, men så ingenting. Jeg tenkte derfor at jeg kunne gå og legge meg igjen, sier sivilingeniøren fra Statoil, som i ett års tid har bodd på Stord og jobbet på Gjøa-prosjektet.

Så banket Nilssen på døren hans. Fra sin leilighet i fjerde etasje hadde han også våknet av brannalarmen og tatt seg en runde rundt bygningen for å sjekke om det brant.

De gjorde en fantastisk innsats. Vannet frøs til is når de skulle koble sammen slanger. Det var ikke enkelt Jan Kåre Pedersen, huseier

Varslet brannvesenet

  • Jeg gikk ned for å se og kjente røykelukt. Det har vært oppussing i restauranten i første etasje. Jeg så på branntavlen at det var gått en alarm i kjøkkenet, forteller Nilssen, som selv jobber som prosessteknikker og er midlertidig ansatt i Statoil.

Han varslet umiddelbart brannvesenet som fikk alarm klokken 02.50.

Ingen av dem rakk å få med seg noen eiendeler, men de trodde heller ikke at brannen skulle utvikle seg og bli så alvorlig. De tok inn på hotell i natt og fikk sove ut.

— Det var overraskende å se at det fortsatt brant i bygningen i dag, sier Pedersen.

Lettet huseier

Begge står nå på bar bakke og har måttet kjøpe seg nye klær og toalettartikler. De er foreløpig innlosjert på hotell, men har fått tilbud om ny leilighet fra huseierne.

Tidligere Bravida-topp Jan Kåre Pedersen har kontor i andre etasje av den brente bygningen. Han driver selskapet MPG Holding og er styreleder i Borggata Futurum.

Sistnevnte er et selskap som skal utvikle et storstilt handlesenter som inkluderer flere av byggene langs Leirviks sjøfront og opp til Borggata.

— Vi er utrolig glad for at brannalarmen funket og at de som bodde der, kom seg ut. Det så ikke kjekt ut her i natt, sier Pedersen.

Imponert

Per telefon ble han vekket med beskjed om at det brant. Hans første tanke gikk til dem som bodde i huset. Han fulgte brannslukkningsarbeidet i sprengkulden i natt og er imponert over brannvesenets innsats.

— De gjorde en fantastisk innsats. Vannet frøs til is når de skulle koble sammen slanger. Det var ikke enkelt, sier huseieren.

Han aner ennå ikke noe om skadeomfanget, men frykter at mye dokumenter og data har gått tapt. Morgentimene har gått med til å varsle mellom 50 og 60 leietakere som leier kontorer og leiligheter i området.

Må stenge

Hele kvartalet fra Nattrutekaien og opp mot Borggata er berørt på grunn av den sure røyken som har trengt inn i ventilasjon og bygninger.

John Heine Fadnes, som driver Elite Foto i Borggata, er også berørt av brannen.

— Vi må nok stenge i dag for å få ut den sure røykelukten, sier Fadnes.

Hurtigbåtsentralen på Leirvik var stengt mellom klokken 8 og 8.45 på grunn av eksplosjonsfare fra propantanker som var dumpet på sjøen fra det brennende huset. Bjørvik opplyser at båten til Bergen og lokalruten i Sunnhordland midlertidig måtte legge til kai ved en annen kai på Leirvik ved Dolly Dimples.

— Vi måtte ha utekontor i morgentimene, sier en frostig Laila Bjørvik, bookingmedarbeider hos Tide Sjø.

EIER: Jan Kåre Pedersen er en av huseierne. Her er han i samtale med innsatsleder Roald Raunholm. FOTO: Lena Vermedal
KALDT: Laila Bjørvik i Tide Sjø måtte jobbe ute i morges. FOTO: Lena Vermedal
I GREVENS TID: Ny lift til brannvesenet på Stord var til god hjelp under slukkingsarbeidet. FOTO: Lena Vermedal