For to år siden var det SV. For ett år siden Høyre. I år er det Frp som redder budsjettet i land for byrådspartiene (Ap, KrF og Sp), med støtte fra Venstre.

Like etter lunsj forkynte Liv Røssland (Frp), partiets støtte til byrådet.

— Vi har valgt den fornuftige løsningen, ikke den ideologiske, var budskapet fra Røssland. Etter at deres eget budsjett var nedstemt, støttet Frp byrådets budsjett slik at det ble vedtatt med 43 mot 24 stemmer.

- Eldre er vinnere

— Om Fremskrittspartiet tjener noe på dette vet jeg ikke, men at de eldre i Bergen blir vinnere det er jeg sikker på, sa Liv Røssland til BT etter at beslutningen var tatt.

Løfter om å bygge enda et nytt sykehjem og ikke å legge ned gamle og nedslitte aldershjem med det første, var gevinsten Frp fikk med seg.

En gevinst stor nok til at partiet kunne svelge 100 millioner kroner til bybane, millioner til kunstfond og en lagt mindre omstillingen av kommunen, enn det Frp primært ønsker.

— Det sier seg selv at vi nå går inn i en mer ansvarlig rolle. Den beskyttede tilværelsen som et rent opposisjonsparti er over, varsler Røssland. Hun overtok ledelsen av bystyregruppen da Arne Sortevik ble valgt inn på Stortinget. Det er nye toner fra et parti som de siste periodene har brukt det meste av sin energi på å raljere over sentrum-Ap-kameratenes styr og stell av byen.

Begeistring og sjokk

Støtten fra ytterste høyre vakte heftig begeistring blant Ap, KrF og Senterpartiets fotsoldater i bystyret.

— Hvem skulle tro at jeg skulle stå her på bystyrets talerstol å hylle Frp, men refse SV, sa Ap-veteran Tore Lervik.

Mens Frp ble hett omfavnet av sine nye venner, fremsto Høyre, SV og RV som forlatt og venneløse. Høyre fikk hard medfart fra byrådspartiene ikke å ville samarbeide til byens beste, mens SV fikk beskjed om at de lekte budsjett med luftpenger. Byrådspartienes forhandlingsleder Terje Ohnstad (Ap) ville ikke høre snakk om at forhandlingene var kommet sent i gang og at rommet for forhandling var lite.

Budsjettet ble lagt frem i oktober. Det tok nesten to måneder før Ohnstad satte inn støtet for å lete etter et mulig budsjettflertallet.

GLEDE OG SORG: Frps Liv Røssland gleder seg over sin nye ansvarlige rolle og reddet byrådsleder Anne-Grete Strøm-Erichsen fra budsjettkaos Hans Seim (H) og Torstein Dahle (RV) fant lite å glede seg over i bystyremøtet.
FOTO: KNUT STRAND