• Brannfolkene var høyt og lavt og fikk heldigvis reddet huset mitt, forteller en skjelven Solveig Sætre. En stor skogbrann truet i dag 86-åringens barndomshjem i Kvinnherad.

Rundt 20 brannfolk og mannskaper fra politi og redningskorps ble satt inn i kampen mot flammene i fjellsiden i Lyngstrand, like ovenfor det gamle skolehuset i bygden.

Midt i dramaet sto Solveig Sætre. Hun fyller 87 år neste måned, og har hele livet bodd i huset i Lyngstrand. Men i dag var det like før hun ble husløs.

— Huff, ja, jeg fikk meg en støkk. Lensmannsfolkene plasserte meg i en bil og fortalte at jeg kanskje måtte evakuere. Det brant overalt i terrenget, tørr brake og furu antente som bare fy. Heldigvis begynte det å blåse litt mindre, og brannfolkene var høyt og lavt med vannslangene sine, forteller Sætre. Hun er dårlig til beins, og priser seg lykkelig for at hun slapp å rømme barndomshjemmet.

Brannsjef Grete Nesheim i Kvinnherad forteller at skogbrannen i fjellsiden var rundt én kilometer lang, og gikk i et belte som var rundt 150-200 meter bredt. Brannen ble meldt klokken 13.27, og det tok to og en halv time å få kontroll over flammene. I kveld drev de gjenværende mannskapene etterslukking og rydding i området.

— Slukkingen var vanskelig fordi det var såpass bratt. Vi hentet vann fra sjøen, men fikk ikke helikopter fordi ingen var tilgjengelige på Vestlandet. Vi mobiliserte derfor alle tilgjengelige mannskaper fra stasjonene i Rosendal, Uskedal og Husnes, forteller brannsjefen.

Etter det BT kjenner til, var det trolig bråtebrenning i tørt terreng som forårsaket brannen. Solveig Sætre sier hun aldri har opplevd noe lignende, og ber alle være forsiktige i vårtørken.

— Folk må ikke tenne opp bål i slikt vær. Vi får håpe det kommer en liten regnskur snart, slik at jeg kan sove tryggere, sier 86-åringen.

FRYKTET FLAMMENE: Solveig Sætre måtte ta gåstolen og forberede seg på evakuering da flammene herjet i skogen rundt huset hennes i går ettermiddag. Heldigvis klarte brannfolkene å få kontroll over brannen. Foto: HÅVARD SÆTREVIK, GRENDA
KRAFTLEDNING: Flammene slikket oppover fjellsiden på Lyngstrand ved Kvinnheradsfjorden. En kraftledning var også truet av brannen.
Håvard Sætrevik, Grenda