— Jeg og samboeren min var på vei til jobb på Mongstad da vi fikk øye på det brennende huset. Jeg ringte brannvesenet, men de tok ikke telefonen, forteller Haugland.

Eneboligen ligger på Mongstad sør. Brannen er nå slukket, men brannmannskaper fra Lindås og Knarvik holder fortsatt på med etterslukking.

Fikk ikke svar på telefon

Haugland prøvde også å ringe en kamerat som jobber i brannvesenet, men han hadde ikke hørt om brannen.

— Da tenkte jeg at jeg måtte se om det var folk i huset. Jeg så at lyset var på i 2. etasje hvor det brant kraftig, sier Haugland.

Han gikk inn i den røykfylte gangen, og begynte å rope etter folk.

— I det neste rommet var det så mye røyk at jeg måtte legge meg ned på gulvet. Jeg vet fortsatt ikke om dette var på kjøkkenet eller i stuen. Da hørte jeg en stemme, og skjønte at det var noen der. Plutselig så jeg noen føtter foran meg, sier Haugland.

Den 83 år gamle damen stod oppreist med telefonen i hånden.

— Hun hadde prøvd å ringe både brannvesenet og naboer uten å få svar. Hun var selvfølgelig veldig redd, sier han.

Hunden ble reddet

Haugland tok med seg kvinnen ut til samboeren sin, som tok seg av henne. Snart kom også kvinnens datter til. En annen forbipasserende mann kom også for å hjelpe.

— Da vi stod utenfor, spurte jeg kvinnen om det var flere i huset. Ja, hunden min, svarte hun, sier Haugland.

Han og den andre mannen prøvde å komme seg inn igjen i huset for å redde ut hunden, men tørte ikke å ta sjansen på grunn av den tette røyken.

— Vi prøvde å rope på hunden, men den kom ikke. Men så fikk vi kvinnen selv til å gå bort til døren og rope. Og da kom den heldigvis, forteller Haugland.

Først i ettertid har det gått opp for Haugland hva han har vært med på.

— Nå tenker jeg jo at det var litt skummelt. Og jeg forstår at hun må ha vært redd da hun ringte uten å få svar. Det hadde alle vært, sier han.

Vekket av røykvarsleren

Han vil ikke kalle seg selv en helt.

— Jeg gjorde bare det alle ville ha gjort, sier Haugland.

Den eldre kvinnen skal ha blitt vekket av røykvarsleren sin, og klarte altså å ta seg ned til 1. etasje på egen hånd.

Ifølge operasjonsleder Svein Bruarøy i Hordaland politidistrikt var huset overtent.

— Vi fikk melding om at flammene sto ut av vinduet i 2. etasje. Brannen ble sett fra StatoilHydro på Mongstad om lag tre kilometer unna, og brannvesen derfra rykket ut. De kom først til stedet, sier vakthavende Arne Hauge ved Bergen Brannvesen.

Den eldre kvinnen skal etter forholdene være i god form.

— Kvinnen ble dimittert av ambulansen og ble tatt hånd om av datteren sin, sier Hauge.

Da brannvesenet fra Lindås og Knarvik kom til stedet, begynte de med innvendig slukking. Det skal ikke ha vært fare for at brannen kunne spre seg.

— Bebyggelsen er så spredt der at jeg ikke tror det har vært noen fare for det, sier Hauge.

Brannen ble meldt like før klokken 07.00 i morges.

- Var opptatt med å varsle

Vakthavende brannsjef, Tore Kallekleiv, bekrefter at 110-sentralen fikk to telefoner klokken 06.50.44 og 06.51.27 som ikke ble besvart.

— Klokken 06.48.22 ringte naboen og meldte fra om at flammene sto ut av nabohuset og at en eldre kvinne var alene i huset, sier Kallekleiv.

Det som så skjedde, var at en av de to som var på vakt koblet opp den nærmeste brannstasjonen som skulle rykke ut og sendte ut et alarmsignal. Samtidig ringte det fra brannstasjonen på StatoilHydro på Mongstad, som kunne se brannen. Telefonen fra Mongstad kom klokken 06.50, samtidig som Bjarte Haugland forsøkte å ringe brannvesenet.

— Grunnen til at vi ikke har svart på de to telefonene, er at vi da var i gang med å varsle Lindås og Meland brannvesen. I tillegg ringte vi politiet klokken 06.53 og varslet AMK klokken 06.56, sier Kallekleiv.

- Ring 112 eller 113

Han har full forståelse for at folk blir bekymret når de ikke kommer gjennom når de ringer 110.

— Det er Direktoratet for samfunssikkerhet og beredskap som bestemmer hvor høy bemanning vi skal ha, og jeg kan ikke huske at vi har mistet en eneste nødmelding i Bergen. Selvfølgelig skulle vi gjerne hatt dobbelt så mange på vakt, men det hadde kostet mer i skattekroner, sier Kallekleiv.

Han ber personer som ikke skulle komme gjennom til 110 om å ringe 112 eller 113.

— De har direkte linje til oss, og vi kan også kobles opp og ha en felles samtale med innringer, sier Kallekleiv.

Jan Andal (MMS)
HELTEN: - Jeg vil ikke kalle meg selv en helt. Jeg gjorde bare det alle ville ha gjort, sier Bjarte Haugland. FOTO: PRIVAT (MMS)
Jan Andal (MMS)