Fredag kveld gikk 20-åringen, som har sommerjobb ved Mo og Jølster videregående skole, kveldsrunden i fjøset på skolen. Etter å ha sett til grisene og kyrne, tok hun en ekstra tur innom grisene før hun skulle hjem.

— Da hørte jeg et forferdelig spetakkel fra den ene grisebingen. Jeg skjønte at noe var galt, sier Tenden til BT.

Den ene risten over møkkrennen var skubbet vekk av purken. Nede i møkken lå de 14 grisungene. Selv om griser svømmer godt, var de dekket av møkk og måtte reddes raskt.

— Der og da tenkte jeg ikke så mye over hva jeg gjorde, jeg måtte bare få dem opp, sier Tenden til Firda, som først omtalte saken.

Reddet 13 grisunger

Hun fikk kjapt tak i to av grisungene fra kanten. For å få tak i resten, måtte hun krype ned i den smale møkkrennen. Deler av den var dekket av en annen rist, som hun måtte komme seg under.

MØKKETE: Her er 20-åringen like etter redningsaksjonen.
HARALD LØTUFT

— Det var bare å plante føttene nedi, og jeg var dekket av møkk til halsen. Deretter var det bare å kave seg bort og få tak i resten og hive dem opp i bingen, sier 20-åringen.

Men de nysgjerrige grisungene ville tilbake, så Terese ble stående og passe på til hun fikk tak i lærer Harald Løtuft, som hjalp henne med å få risten på plass igjen.

Én grisunge druknet, mens de 13 andre ble reddet.

— En skikkelig heltedåd, sier Løtuft til Firda.

Luktet møkk i flere dager

Grisungene, som er rundt fire uker gamle, var i fin form etter redningsaksjonen.

— Det var flaks at jeg stakk innom grisebingen før jeg gikk, ellers hadde nok situasjonen dagen etter vært mye verre. Jeg sitter igjen med en god følelse, alt i alt gikk det ganske bra. De så ut som normale grisunger dagen etter, sier Tenden.

Det tok litt tid før Tenden selv følte seg normal igjen:

— Den forferdelige lukten satt igjen i flere dager etterpå, det var vel først i går at jeg følte at den var borte.