U

ROY HILMAR SVENDSEN

lykken skjedde like over klokken 15.30 i går, på riksvei 564 ved Hjertås i Meland kommune, like ved avkjørselen til Mongsedalen.

— De var to venninner på 13 år som kom kjørende på rekke, ut fra sideveien. Bilisten kommer kjørende nordover, og registrerer ingenting før det er for sent å stoppe, forteller politibetjent Svein Hatlevik ved Lindås og Meland lensmannskontor til BT.

- Kunne gått mye verre

Sideveien kommer inn på riksveien på toppen av en bakke, og sikten til høyre er rimelig dårlig for de som kommer kjørende fra Bergen. Farten på stedet er 80 km/t. Likevel klarte bilisten å få gjort en unnamanøver, som trolig reddet livet til begge jentene.

— Bilføreren fikk dradd bilen over til venstre, slik at den ene jenten traff sidespeilet på bilen. Hvis han ikke hadde klart det, kunne dette gått mye verre, forteller Hatlevik.

Bilen, en BMW stasjonsvogn, havnet inn mellom autovernet og en lyktestolpe etter sammenstøtet, og ble stående på marken ved siden av veien. Føreren skal være utdannet sykepleier, og løp til for å gi jenten førstehjelp.

— Han gjorde en fremragende innsats for å hjelpe jenten, blant annet ved å legge henne i stabilt sideleie, forteller politibetjenten.

Ble bedre i går kveld

13-åringen var bevisstløs etter sammenstøtet med bilen, og blødde fra hodet. Ifølge politibetjenten ble det oppnådd kontakt med henne like før ambulansehelikopteret fløy henne til akuttmottaket på Haukeland universitetssykehus.

Tilstanden hennes ble i starten vurdert som alvorlig, men utover kvelden i går bedret situasjonen seg betraktelig. Til tross for kvestelser i hoderegionen, var jentens tilstand sent i går kveld lettere skadd og stabil.

Den andre jenten som var med og syklet, var ikke involvert i ulykken. Ifølge politi på stedet var jenten like fullt i sjokk over hva som skjedde med venninnen.

- Ikke høy fart

Politiet understreker at det ikke er mistanke verken om promillekjøring eller at bilisten holdt for høy fart. Sideveien som jentene kom kjørende ut fra, ligger skjult bak et autovern og er lite synlig fra hovedveien.

KUNNE GÅTT ILLE: De to jentene på 13 kom kjørende ut fra sideveien til venstre på bildet. Med en rask venstresving klarte bilføreren å unngå å kjøre de to rett ned, til tross for at han holdt 80 km/t. FOTO: EIRIK BREKKE.