Støtten vil fortsette i kommunal regi frem til 1. november.

— Frem til det vil kommunen jobbe med å finne en permanent løsning. Smådyrvakten vil være operativ så fort det praktisk lar seg gjøre, skriver Helge Stormoen, byråd for kultur, næring, idrett og kirke i en pressemelding.

Helene Dahl, etatsleder for Etat for landbruk, forteller at telefonen til smådyrvakten skal være oppe å gå allerede fra i morgen av.

— Det er det viktigste at vakten nå er oppe og går igjen, så får vi se hvordan vi kan finne en god løsning den kommende måneden, sier hun.

Fjernet støtte

Bakgrunnen for at smådyrvakten lukket dørene, var at Landbruks-og matdepartementet fjernet tilskuddet fra 1.juli i år. Dette gikk utover de ni smådyrvaktene som delte på å gå i turnus i Bergen og nabokommunene.

At smådyrvakten ble lagt ned, har skapt sterke reaksjoner. Onsdag fortalte BT om Dag Heine Bjørndal som har anmeldt kommunen fordi han mente at kommunen brøt loven ved å legge ned smådyrvakten.

Trekker anmeldelsen

I dag er Bjørndal strålende fornøyd.

— Det første jeg skal gjøre, er å trekke tilbake anmeldelsen. Det sier seg selv. Jeg er overrasket over at de gjorde dette så kjapt, men jeg håpet de ville ta til fornuften. Jeg er veldig glad nå, sier han.

En en annen som jubler over kommunens beslutning er Sondre Båtstrand, bystyremedlem for Miljøpartiet De Grønne.

— Det er flott at byrådet har tatt innover seg viktigheten av smådyrvakten, men det har vært klart i månedsvis at dette ville skje, så byrådet er på etterskudd. Men det går i riktig retning, og nå synes jeg det er på sin plass med litt ros. Nå kan 35.000 hunder og 63.000 katter i Bergen puste lettet ut, men vi følger saken helt til smådyrvakten er sikret på permanent basis, sier han.

- Ikke i mål

AP-politiker Linn Kristin Engø er en annen person og katteeier som har engasjert seg i saken.

Hun er glad for at det folkelige engasjementet fører frem.

— Jeg er glad for at så mange bryr seg om denne saken, sier hun.

Likevel vil hun understreke at man fremdeles ikke er i mål i denne saken.

— Vi kommer til å fortsette å kreve at byrådet får på plass en langvarig løsning.

Også Båtstrand er bekymret for om kommunen kommer til å få på plass en god ordning til 1.november.

— Vi er fortsatt bekymret for hva som skjer etter dette, sier han.

Engø er fornøyd med at Fremskrittspartiet lokalt prioriterer dyrevelferd, men er kritisk til den borgelige regjeringen sitt arbeid for denne gruppen.

— Det er skuffende å se at den borgerlige regjeringen systematisk bygger ned velferden for både mennesker og dyr ute i lokalsamfunnene, sier hun.

En skvis

Stormoen forteller at kommunen har kommet i en skvis.

— På en side så tenker jeg at disse næringsaktørene skal kunne drive uten støtte. Samtidig kan vi ikke ha det slik at dyr lider. Når vi ikke klarer å komme frem til løsning med aktørene eller med omegnskommunene dette også gjelder, ble det nå Bergen kommune som måtte ta denne regningen i første omgang, sier Stormoen.

Han håper at de kommer frem til en god løsning innen fristen. Smådyrvakten opererer i seks kommuner. Ifølge Stormoen har fire kommuner vært helt i mot å skulle støtte smådyrvakten.

— Nå blir det flere møter med både klinikkene og de andre kommuene, så får vi se hva løsningen blir. I alt vil det koste 1.3 millioner å drifte vakten. Fordelt på alle kommunene er ikke dette så mye. Jeg mener Bergen har måttet stå i denne støyten litt alene. Det er forståelig siden vi er størt, men samtidig er dette et felles ansvar å få en ordning på, sier han.

- Fatalt om ikke

Jannicke Jæger er daglig leder for Dyreklinikken Bergen Vest. De har vært med i ordningen i flere år, og var en av mange dyreklinikker som fryktet hvordan det skulle bli uten legevakt for dyr.

— Nå jubler vi her på kontoret. Det hadde vært fatalt om det ikke hadde ordnet seg. Både vi og kundene våre har vært veldig fortvilte, sier hun.

— Hvor stor tro har dere på at kommunen klarer å få på plass en permanent løsning?

— Vi er nødt til å være optimistiske. Det har vært såpass mye press på kommunen i denne saken, at jeg regner med at det går seg til, sier hun.