• Jeg var lite ute før. Nå er det blitt enda mindre. Jeg sover dårlig, og er nervøs hele tiden, sa blinde Lars Høyvik da han vitnet i retten i dag.

64-åringen ble slått ned og forsøkt ranet i sin egen leilighet på Landås. To ungdommer er tiltalt for ugjerningen. Begge erklært straffskyld da hovedforhandlingene startet i Bergen byrett i dag.

Slo flere ganger

Høyvik bor i et hybelhus for blinde i Nattlandsveien. Like etter midnatt den 9. august i år ringte det på døren hans.

— Jeg trodde først det var en av naboen som ringte på for å låne litt sigarettpapir, sa Høyvik.

I det den blinde mannen åpnet døren fikk han en knyttneve i ansiktet. En 17 og en 19 år gammel mann hadde bestemt seg for å rane ham. Strategien var å sette Høyvik ut av spill i det han åpnet døren.

— De fortsatte å slå. Til slutt ble jeg helt desperat og ropte om hjelp, sa Høyvik. De to tiltalte forklarte at 64-åringen segnet om på gulvet etter det første slaget. Han blødde fra ansiktet

Høyvik forsøkte å klamre seg til beina til en av de tiltalte. Det førte til at han ble utsatt for enda mer vold. Den blinde mannen lå hjelpeløs på gulvet mens han ble slått flere ganger i ansiktet. Like etter ble de to gjerningsmennene grepet av panikk. De løp vekk uten å få med seg penger.

Høyvik fikk ingen varige fysiske skader etter overfallet, men sliter fortsatt med ettervirkninger. Han sier at han gruet seg til å møte i retten. For en gangs skyld syntes Høyvik det var greit ikke å kunne se personene som satt overfor ham. Han hadde ikke lyst å møte de tiltalte.

Gjerningsmennene var fulle av anger da de møtte i retten.

— Det kom helt ut av kontroll. Jeg hadde ikke tenkt at det skulle gå så langt, sa 17-åringen.

SLITER: Lars Høyvik fikk ingen varige fysiske skader etter overfallet, men sliter fortsatt med ettervirkninger. Han
ARKIVFOTO