— Her er synet du møter når du flytter inn i Gors vei. Grønske på veggen og vegetasjon i takrennen, sier en oppgitt leder i velforeningen, Rolf J. Ledal. Han peker mot en stor, brunmalt utleiebolig i begynnelsen av en veistubb som går ned mot sjøen like ved Haakonsvern. I denne gaten eier Forsvaret 41 boliger, som blir leid ut til forsvarsansatte for kortere eller lengre tid.

Bortsett fra akutte reparasjoner har ikke boligene her vært vedlikeholdt utvendig de siste tolv årene. Og det synes. Det som egentlig kunne vært et riktig så idyllisk boområde har et shabby preg.

Dråper fra taket

  • En morgen jeg stakk foten ned i skoen ble jeg klissvåt. Mens jeg stod og spekulerte på hva som hadde skjedd, dryppet det i hodet på meg, sier Rolf J. Ledal.

Han viser frem entreen sin, der platene i taket sitter løst. Det var her han fikk den fuktige overraskelsen om morgenen etter at regnvannet hadde trengt gjennom taket og sildret inn i huset. Han viser utgangsdøren, som er vanskelig å lukke skikkelig igjen. Han tar oss med til nabohus, der malingen skaller av og takrennen har sett bedre dager. Så får vi se enda mer grønske, og et tak som er delvis dekket av plast etter nok en taklekkasje.

Bekymret for helsen

— Jeg er bekymret for helsen til mine tre barn. Etter lekkasjen burde våt isolasjon blitt fjernet. Fuktskader er ikke bra for innemiljøet. Det kan utgjøre en helserisiko for ungene, sier Rolf J. Ledal. Han håper bevilgende myndigheter ser at det finnes et udekket behov her. - Hvis det skal gå ti år til før det blir gjort noe, vil standarden blir så lav at husene kanskje må stenges. Og jo lengre tid det tar før husene vedlikeholdes, jo dyrere blir det, sier han. Rolf J. Ledal mener at Gors vei kunne vært et svært lukrativt boområde.

— Vi bor i en blindvei nesten uten trafikk. Vi har lekeplasser for barna, og kort vei til sjøen, skolen og arbeidsplassen Haakonsvern, sier han.

Lav leie

Det er ikke så mange kronene Ledal og familien betaler for å bo i Gors vei. Når kompensasjon er trukket fra må de ut med ca 2300 kroner i måneden.

Men Rolf J. Ledal mener ikke at lav leie skal rettferdiggjøre manglende vedlikehold.

— Stortinget har bestemt at vi skal ha et slikt botilbud. Vi velger ikke selv hvor vi skal tjenestegjøre når vi jobber i Forsvaret, vi blir beordret fra sted til sted. Derfor blir ofte boligene midlertidige. Men de må være i god stand uansett, sier han.

- GORS VEI SKRANTER, sier leder i velforeningen, Rolf J. Ledal. Til v. bygg- og eiendomssjef ved Haakonsvern orlogsstasjon, Rune M. Røen. I bakgrunnen vedlikeholdsleder Per-Kåre Misje.
Foto: Ørjan Deisz